Glöd · Ledare

Grattis världen – trots allt

I sitt vita hus, som han snart kommer att lämna, sitter USA:s president och twittrar ut klipp från Fox News om hur den stora segern har stulits från honom. Hans närmaste medarbetare vågar knappt tala med honom och hans familj om att han har förlorat valet. Och det finns ännu ingenting som antyder att han tänker acceptera den saken. Tvärtom – nu samlar han in pengar på nätet till en ”Election Defence Task Force”.

Egentligen är det den stora skillnaden mellan honom och Joe Biden. En av dem har respekt för demokratin, den andra har ingen respekt för någonting. En av dem vill vara med i det internationella arbetet för att dämpa klimatkatastrofen, den andra har lämnat det och motarbetar det aktivt.

Att Joe Biden är för det ekonomiska system som orsakar klimatkatastrofen och inte kommer att vilja göra tillräckligt är illa, Bernie Sanders hade definitivt varit att föredra. Men Biden deltar på och erkänner reglerna för den demokratiska arena där det här arbetet försiggår.

Det spelar roll vem som styr landet som kallas världens största demokrati. Även för oss som inte bor där. Inte bara för det internationella samarbetets skull utan också för att antidemokratiska och rasistiska rörelser har inspirerats av Trump.

Med Joe Biden som president kommer USA att fortsätta att vara ett land som man blir förbannad på, som det alltid har varit. Men det kommer att handla om vilken politik som förs, inte om att den förs av en uppblåst despot utan verklighetsförankring. Visst är det sorgligt att det ska behöva vara en sådan lättnad, men det är det i alla fall. Grattis, världen. Trots allt.