Radar · Nyheter

Spänt möte med Erdogan i Bryssel

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara den 4 mars.

Fredsmäkling eller nya gräl? Spänningen är stor när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hastigt kommer till Bryssel för att träffa EU-ledningen om flyktingkris, migranter och läget i norra Syrien.

Den turkiske presidenten anländer under måndagseftermiddagen och tas emot klockan 18 av EU:s ledningsduo: permanente rådsordföranden Charles Michel och kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.

I dag är det en nystart. Det här är början av en dialog och i bästa fall utvecklandet av en gemensam plan. Naturligtvis ska vi tala om ämnen som stabilitet i regionen och för mig är det väldigt viktigt att det finns en tydlig enighet om att lätta på trycket vid den turk-grekiska gränsen, säger von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

För Michel blir det andra mötet med Erdogan på bara några dagar. Duon möttes även i Ankara så sent som i onsdags för att diskutera läget.
I ett EU-uttalande efteråt talades om att mötet var ”uppriktigt” – ett ordval som brukar användas när ett möte varit ytterst spänt, på gränsen till ett gräl.

Kris vid gränsen

Samtalen sker mitt under pågående gränskris. Erdogans besked för en och halv vecka sedan om att ”öppna” Turkiets gräns till EU har fått tusentals migranter och flyktingar att ta sig till gränsen mot Grekland i hopp om att komma vidare. Erdogan kräver mer hjälp från EU för att ta hand om de minst 3,6 miljoner syrier som flytt till Turkiet undan kriget i Syrien. Han tycker inte att EU har levt upp till det avtal som skrevs 2016 om europeiskt miljardstöd till flyktingläger i utbyte mot skarpare turkisk kontroll av försök att ta sig in EU utan tillstånd.

EU-sidan anser emellertid att man gjort vad man ska och har ilsket fördömt de turkiska försöken att trycka på med hjälp av flyktingar och migranter.
Flyktingar får inte användas som brickor i ett politiskt spel, det menar vi att Turkiet gör nu, sade exempelvis Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) efter ett extrainsatt utrikesministermöte i fredags.

Mer pengar?

Samtidigt har EU också erkänt behovet av att hjälpa till med flyktinghanteringen i Turkiet. I uttalandet efter Michels möte med Erdogan i onsdags lovades att ”EU är redo att skynda på stödet till syrier i Turkiet och deras värdsamhällen”. Kommissionsordförande von der Leyen betonar att både Grekland och Turkiet behöver hjälp för att hantera läget.

För att hitta en lösning på den här situationen måste vi lätta på det tryck som satts på gränsen och garantera att individers rätt att söka asyl respekteras. Det kommer att kräva att vi hjälper både Grekland och Turkiet att hantera det tryck som de står under, säger hon på sin presskonferens i Bryssel.
Något mångmiljardstöd i stil med det som utlovades 2016 är emellertid inte aktuellt, hävdar hennes budgetkommissionär Johannes Hahn.

Många skolor, daghem och sjukhus för flyktingar har redan byggts och behöver inte finansieras igen, säger Hahn till den tyska tidningen Die Welt.
Enligt Hahn kommer framtida stöd att bli ”betydligt mindre än under de fyra senaste åren”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV