Radar · Integritet

DI ska granska om kontroversiell teknik används i Sverige

Datainspektionen är en statlig förvaltningsmyndighet med uppgift att verka för att människor skyddas mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.

Datainspektionen inleder en tillsyn för att undersöka om svenska myndigheter använder den teknik för ansiktsigenkänning som tillhandahålls av Clearview AI.

Teknik från det amerikanska företaget Clearview AI används av myndigheter inom EU. Det uppger medieföretaget Buzzfeed News och gör gällande att svenska myndigheter har använt appen Clearview, som kan identifiera människor via en mobilkamera.

– Vi gör nu en granskning där vi skickar ett antal frågor till Polisen, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen, Tullverket, Migrationsverket och ett antal andra svenska myndigheter. Vi vill veta om någon av myndigheterna använder Clearview AI och i sådana fall vilken rättslig grund de stödjer sig på, säger Elena Mazzotti Pallard, jurist på Datainspektionen (DI) och ansvarig för granskningen, i ett pressmeddelande.

I EU:s kamerariktlinjer anges vad som gäller för företag som använder teknik för ansiktsigenkänning. Huvudregeln är att det inte är tillåtet, om syftet är att identifiera en person, enligt DI.