Radar · Nyheter

Stockholmsvården fortfarande hårt pressad

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) menar att vårdskulden nu är stor.

Coronapandemin har haft och fortsätter ha effekt på hälso- och sjukvården i Stockholmsregionen. Samtidigt byggs det upp en stor vårdskuld till de som får avstå behandling för att ge plats åt patienter med covid-19.

– Vi är fortfarande mitt i den här pandemin. Många är sjuka och vårdas fortfarande på sjukhus, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

Hon säger att sjukvården just nu lånar kapacitet från personer som har vårdbehov.

– Självklart är det helt rimligt att vi gör det. Vi måste prioritera de som har störst behov, de akut sjuka.

Hon menar att vården är hårt pressad och att det skapas en vårdskuld – som också fortsätter att öka. Dessutom har insatser och utbyggnad av vården haft ett pris.

Avstår från vård

Många har avstått från att söka vård för att man är rädd för smittspridning.

– Antalet personer som söker vård för stroke och hjärtsvikt fortsätter att minska även under maj. Men de som söker för hjärtsvikt har börjat öka igen. Vi uppmanar alla som behöver vård att söka, att inte tveka, säger Anna Starbrink.

Under mars och april minskade de planerade operationerna inom regionen kraftigt. I april var de nere på 54 procent av den normala produktionen. Även besöken i primärvården har minskat kraftigt sedan pandemins utbrott.

– Vi oroar oss för att patienter inte kommer på sina årliga kontroller, säger Anna Starbrink.

Värdet av den vård som undanträngts inom Region Stockholm på grund av covid-19 bedöms uppgå till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Inget löfte

Bedömningen är att situationen inom vården kommer vara på normalläge igen den 1 september 2020.

– Det är inget löfte. Det är helt avgörande hur smittspridningen och vårdbehovet utvecklas. Där är var och en av oss som bor och vistas i vår region ansvariga, och vi har makten att påverka detta.

Anna Starbrink bedömer att det kommer finnas ett vårdbehov kopplat till covid-19 under hela sommaren.

– Men vi ser också att vården kan ställa tillbaka till den normala vården parallellt med det, och börja betala av vårdskulden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV