Glöd · Debatt

”Staten måste ställa klimatkrav på flyget”

Arlanda i april 2020 – flygandet minskade med 98 procent på Swedavias flygplatser, och det är ett guldläge att ställa om, skriver Anna Sehlin, Rikard Warlenius och Jens Holm.

DEBATT Flygandet har minskat kraftigt under coronakrisen och hela flygbranschen blöder. Regeringen ger SAS miljarder i lånegarantier men de ställer inga miljökrav. Staten borde kräva att flygbranschen minskar sina utsläpp om de ska få stöd från skattebetalarna.

Regeringen pumpar in 5 miljarder i kreditgarantier till SAS och andra flygbolag. Varför ställer Isabella Lövin och Miljöpartiet inga klimatkrav på flyget? Regeringen måste visa att de tar både coronakrisen och klimatkrisen på allvar. Vi vill att flygbranschen ska ställa om och minska sina utsläpp om skattebetalarna ska sponsra flygets förluster.

I Frankrike ger regeringen 70 miljarder kronor till Air France och kräver minskade utsläpp. Vi vill se en liknande omställning i Sverige. Vi har skrivit under Parisavtalet och ska minska våra utsläpp för att begränsa temperaturhöjning till max 1,5 grader.

Just nu är det guldläge att ställa om. Coronakrisen har visat att vi kan dra ner på våra utsläpp. I april minskade flygandet med 98 procent på Swedavias flygplatser, däribland Arlanda och Bromma flygplats. SAS och Swedavia går med stora förluster och kräver mer statligt stöd. Det är vi skattebetalare som pytsar in våra pengar och därför är det rimligt att ställa motkrav som gynnar hela befolkningen. Klimatet kommer påverka våra liv i flera generationer framöver. Vi ser tydligt hur människans ökade utsläpp påverkar klimatet med fler skogsbränder, extremt väder och fler klimatflyktingar.

Swedavia vill bygga ut Arlanda flygplats och fördubbla flygtrafiken. Det rimmar illa med Sveriges klimatmål. 8 av 10 vill se investeringar i järnvägar framför utbyggnad av flygplatser enligt Sifo/WWF. Vänsterpartiet är mot en utbyggnad av Arlanda flygplats. Vi vill istället se en miljardsatsning på järnvägen i hela landet.

Statliga Swedavia har korttidspermitterat 2 100 anställda och varslat 800. SAS har varslat 10 000 personer. I dag tillverkar man skyddsförkläden åt vården på Arlanda flygplats och 300 flygvärdinnor omskolas till vårdbiträden. Under coronapandemin har vi sett hur viktigt det är med en väl fungerande sjukvård. Det visar också konkret hur vi kan ställa om en bransch i kris.

Minska utsläppen från flyget, bygg ut järnvägen och använd våra skattepengar till att göra samhället mer klimatsmart.

Vänsterpartiets krav:

• Ställ klimatkrav på flygindustrin. 

• Inför en progressiv flygskatt för alla resenärer.

• Alla skattelättnader till flyget måste bort på lång sikt.

• Investera mer i utbyggd järnväg. Bygg höghastighetsbanor och nya spår runt om i landet, till exempel dubbelspår Gävle–Härnösand.

• Stoppa privatiseringskaoset med järnvägsunderhållet.

• Stoppa den planerade expansionen av Arlanda – satsa istället på hållbara trafikslag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV