Radar · Politik

Nytt fokus på klimatet i regeringen –  Preem  första testet

Klimatminister Isabella Lövin (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) – tre av statsråden i det nya klimatkollegiet.

Ett ”klimatkollegium” lett av statsministern ska skärpa klimatpolitiken. Miljörörelsen är förhoppningsfull. Men ett första test blir beslutet om Preems utbyggnad i Lysekil, anser Greenpeace.

Statsminister Stefan Lövfen (S) , klimatminister Isabella Lövin (MP) och ytterligare sex statsråd ska bilda en grupp som bland annat ska diskutera hur ekonomin ska återstartas efter coronakrisen.

– Det är viktigt att klimatkollegiet får en central roll i en grön återhämtning där vi både ställer om till fossilfrihet och värnar välfärden, säger Isabella Lövin till Dagens nyheter.

Inom miljörörelsen hoppas man nu att klimatfrågan får en större tyngd. Greenpeace kampanjledare Rolf Lindahl menar att det i praktiken ofta varit upp till klimatministern att driva frågorna.

– Det här tydliggör att klimatfrågorna ska vara en integrerad del av alla politikområden och att statsministern är ytterst ansvarig, säger han.

WWF är inne på samma linje.

– En förutsättning för att nå de svenska klimatmålen är, utöver en offensiv klimatpolitik, även att se till att inga politikområden motverkar klimatmålen, vilket tyvärr hänt flera gånger tidigare, säger Ola Hansén, senior klimatrådgivare för WWF i ett pressmeddelande.

Greenpeace Rolf Lindahl tycker nu att det är upp till bevis för regeringen. I nästa vecka kommer Mark- och miljööverdomstolen med sitt utlåtande om utbyggnaden av Preems oljeraffenaderi i Lysekil. Därefter ska regeringen säga ja eller nej till planerna.

– Det blir ett första test för klimatkollegiet, säger Rolf Lindahl som menar att projektet är helt oförenligt med klimatmålen.