Radar · Miljö

Nordliga insekter hotas  av klimatkrisen

Nordligare insekter lever redan idag nära sin optimala temperatur – vilket gör dem lika känsliga för klimatkrisen och högre temperaturer som insekter i norr.

Klimatkrisen påverkar insekter i kalla klimat lika mycket som i tropiska, enligt en ny forskningsstudie. Tidigare har forskare trott att nordliga insekter klarar det förändrade klimatet bättre.

Att insekter här i norr skulle klara av eller gynnas av ett varmare klimat stämmer inte. De påverkas lika mycket av klimatkrisen som insekter i andra, redan varmare, klimatzoner, visar en ny studie.

– Insekter i nordliga zoner skulle vara lika hotade av klimatförändringar som tropiska, säger Frank Johansson, professor vid Uppsala Universitet och en av forskarna bakom studien, till forskning.se. 

Forskare från Uppsala universitet, Lunds universitet och universitetet i Oviedo i Spanien står bakom den nya studien. De har upptäckt att tidigare studier, som föreslagit att insekter här i norr skulle klara klimatkrisen relativt bra, har missat detaljen att nordliga insekter är inaktiva en stor del av året. I tropikerna lever många insekter nära sin optimala och kritiska temperatur – det vill säga att de redan idag lever under de förhållanden som för dem är att föredra. Om det skulle bli varmare skulle de tropiska insekterna utsättas för temperaturer som är högre än vad de trivs i eller klarar – vilket skulle hota deras överlevnad.

På nordligare breddgrader är insekter inte aktiva hela året. Men tidigare studier har räknat på ett årsgenomsnitt – där insekten under en del av året är inaktiv och därmed befinner sig långt ifrån sin optimala temperatur. I den nya studien räknar forskarna bara på de månader som insekterna är aktiva och de kommer därmed fram till resultat som är mer oroande än tidigare: under den här perioden är de nordliga insekterna, liksom de tropiska, nära sin optimala och kritiska temperatur.

”Anledningen är att medeltemperaturen för de månader när insekterna är aktiva givetvis är högre än medeltemperaturen för hela året. Nordliga insekter är därför lika känsliga för temperaturökningar som tropiska arter”, skriver forskning.se.