Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter.
Från Kanada rapporteras det om att landets premiärminister Justin Trudeau vill att alla poliser i landet ska utrustas med så kallade kroppskameror. Detta för att hjälpa till att öka allmänhetens förtroende för polisen. Nordkorea bryter all kommunikation med Sydkorea. Det meddelar den Nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA: ”Vi har kommit till slutsatsen att det inte finns något behov av att sitta ansikte mot ansikte med de sydkoreanska myndigheterna och det finns ingen fråga att diskutera med dem, eftersom de bara har väckt vår ilska”.
Vägtrafiken i USA under april i samband coronaåtgärder. Enligt nya siffror från USA:s transportdepartement kördes amerikanska fordon 39,8 procent färre kilometer under april, när tiotals miljoner amerikaner beordrades att jobba hemifrån och även i övrigt att undvika allt resande.
 

"Folk må intagas i små doser" – Ralph Waldo Emerson (1803–1882), amerikansk författare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det internationella arkivdagen. Olika arkiv världen över öppnar sina dörrar och bjuder in för att visa hur viktiga arkiv är för samhället, kulturen, historien och det fria ordet.

DET HÄNDE DÅ

För 65 år sedan, 1955, kolliderade den svenska oljetankern Johannishus från Trelleborg med det Panamaregistrerade fartyget Buchaneer i Engelska kanalen och började brinna. 19 personer miste livet.

För 115 år sedan, 1905, halades den svensk-norska unionsflaggan ned på Akershus fästning i Oslo. I stället hissades Norges fana, trots att Sverige ännu inte hade accepterat att norrmännen skulle slopa den svensk-norska unionen. Det kravet accepterades från svenskt håll efter förhandlingar under hösten.

För 167 år sedan, 1843, föddes den österrikiska författaren Bertha von Suttner. Hon var en tidig fredsaktivist, hade nära kontakter med Alfred Nobel och påverkade honom i pacifistisk riktning. Mycket riktigt testamenterade Nobel också en del av sin förmögenhet till ett pris för fredsarbetet på jorden. Inte helt oväntat fick von Suttner Nobels fredspris 1905. Hon avled 1914.

25…

…fall av smittsam tuberkulos konstaterades för 55 år sedan, 1965, bland restaurangpersonal i Stockholm. Hälsovårdsnämnden krävde att alla näringsställen av nyanställda skulle kräva färskt skärmbildsintyg – att man tagit en röntgenbild på lungorna – för att försäkra att man inte var tbc-sjuk.