Glöd · Debatt

”Mindre jakt – mer biologisk mångfald och ekoturism!”

Många jägare uppger att de jagar för nöjes skull, för rekreation och spänning, skriver Annika Anastassiou.

DEBATT I tv-programmet Jaktliv – mårdjakt hävdar jägare att jakten är viktig för biologisk mångfald. Man menar att jakt på mård gör att antalet skogsfåglar ökar. Men om man önskar mer skogsfågel vore det väl bättre att minska jakten på skogsfågel och även på de djur som är predatorer på mård? 

Varje år dödas cirka 60 000–80 000 rävar i Sverige. Räv är predator på mård. Borde vi inte i dessa tider med alla samlade hot mot den biologiska mångfalden minska på en så onödig sak som jakt?

Många jägare uppger att de jagar för nöjes skull, för rekreation och spänning. Predatorer och bytesdjur håller sin egen balans i naturen om vi bara lämnar dem ifred. På Naturvårdsverket verkar man vilja att jakten ska öka i Sverige. Man har fastslagit att jakt ska främjas och att så många arter som möjligt ska vara föremål för allmän jakttid. Jakttidsberedningen utreder just nu vilka arter som ska få jagas samt jakttiderna. Denna utredning leds av en jägare.

Exempel på förslag är allmän ekorre och hermelin, licensjakt på säl samt skyddsjakt på sångsvan och trana. Jakthundar får fortsatt släppas lösa i naturen, vid jakt som vid jaktträning. Detta under större delen av året. När får djur och människor lugn och ro i skogarna? Många människor vill ut i skogarna och vandra, plocka bär, rida med mera. Jakt i djurens barnkammare och under parning stressar djuren och är onödigt.

Jakt är en fara även för oss människor. I slutet av programmet Jaktliv – mårdjakt får Evelina syn på en tjädertupp som sitter högt upp i ett träd. Hon skjuter den från 240 meters avstånd och är stolt över träffen. Men så kallad toppjakt när man skjuter mot en fågel högt upp i ett träd är bara ett exempel på hur jakt utgör en fara för människor. Vid en miss kan kulan fortsätta flera kilometer. Risken finns alltid att något levande träffas.

Jakt sprider även mängder med bly i naturen. Hur många tusentals ton bly ligger redan utspridda i naturen och hur kan detta tillåtas fortsätta? 

Många djur skadeskjuts och drabbas av ett ofantligt lidande!

Nu föreslås även pilbågsjakt bli lagligt och tillåtet i Sverige. Är det detta vi får se i nästa års Jaktliv på tv? Djur som jagas och skjuts med pilbåge för att människor tycker att detta är kul och spännande?  Cirka 2,5 procent av människorna i Sverige har jaktlicens. Men vi är många fler som önskar se fler levande vilda djur i naturen. Vi vill inte se jägare som med vapen i hand ger sig ut i naturen för att med glädje döda djuren. 

Det finns flera länder där jakt är strängeligen förbjuden och bestraffas hårt. Nepal är ett sådant exempel. Där finns också en fantastisk artrikedom bland vilda djur och man har lyckats med att höja antalet tigrar till exempel. Det rika djurlivet genererar där stora inkomster från turism. Men i Sverige finns krafter som kämpar för att minska antalet vargar till en nivå som liknar utrotning, trots att forskning visar att vargen är viktig för biologisk mångfald. Den håller koll på växter och andra djur.

Turister som kommer till Sverige för att uppleva djurlivet blir ofta besvikna, många djur är bortskjutna. Med ett rikt djurliv skulle ekoturismen blomma och bli en inkomstkälla för människor. Fram för mer vilda djur i skogarna, minskad jakt och ökad biologisk mångfald och mer ekoturism!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV