Radar · Politik

Försvarsförhandlingarna har spruckit

För att ingå en uppgörelse med regeringen kräver de borgerliga partierna mer pengar till försvaret 2026 och 2027.

Försvarsförhandlingarna mellan regeringen och övriga riksdagspartier har brutit samman. ”Jag bedömer att det nu inte finns förutsättningar att nå en bred överenskommelse i försvarsöverläggningarna”, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en kommentar.

Positionerna var låsta inför förhandlingsmötet på försvarsdepartementet i dag. Nu meddelar försvarsministern att samtalen mellan regeringen och riksdagspartierna har avbrutits utan resultat.

Regeringen tänker nu i stället lägga fram sin försvarsproposition på egen hand.

”Nu fortsätter arbetet med att utforma ett förslag som kan läggas på riksdagens bord i höst. Jag är öppen för fortsatta kontakter med partierna under processen”, skriver Hultqvist.

Vill ha mer pengar

Förhandlingarna handlar om den försvarspolitiska inriktningen 2021–2025. De fyra borgerliga partierna har dock krävt utfästelser om att försvaret ska få ytterligare anslagshöjningar 2026 och 2027.

Det behövs, enligt dem, för att säkerställa att försvarsberedningens förslag på ett upprustat försvar ska kunna genomföras till 2030.

Men försvarsminister Peter Hultqvist vill inte redan nu utlova mer pengar efter 2025. Däremot ska försvarsbudgeten växa med 25 miljarder kronor fram till 2025, enligt en uppgörelse mellan regeringen, C och L från augusti förra året.

Ambitionen var att försvarsförhandlingarna skulle ha varit avklarade redan den 15 maj. Hultqvist har dock tvingats förlänga dem två gånger. Siktet har varit inställt på en uppgörelse senast den 16 juni.

Riksdagen ska i höst fatta ett så kallat försvarsbeslutet för åren 2021–2025.

Riksdagen kan stuva om

Regeringen väljer nu alltså att lägga fram sin försvarsproposition på egen hand.

Liberalernas Allan Widman påpekar att riksdagen då har makt att ”stuva om” i en sådan proposition och även lägga till formuleringar om mer pengar till försvaret efter 2025.

– Det finns en majoritet för ökade ekonomiska ramar efter 2025. Det är min bestämda uppfattning, säger Allan Widman.

Även KD:s Mikael Oscarsson uppger att det kan bli så att riksdagen ändrar i en försvarsproposition som regeringen lägger fram på egen hand.