Zoom

Ökad spridning av sexövergrepp under corona – utpressning av barn som lever med hederskontroll

Sexuella förövare och brottslingar tycks se coronapandemin som ett gyllene tillfälle att lura barn att dela med sig av bilder och information om sina liv.

Under coronapandemin har sexuella övergrepp av barn spridits allt mer. Kontaktvägarna är många och raffinerade. Förövare riktar också in sig på flickor ur konservativa familjer. “De fiskar efter information om familjen som de sedan vänder mot tjejen”, säger Leila Qaraee ordförande i Kvinnors nätverk.

Familjen kunde inte förstå varför deras förut så glada flicka plötsligt mådde så dåligt. Inte förrän hon försökte ta sitt liv.

– Men till slut berättade hon för oss. Hon hade utsatts för sexuell utpressning via nätet och skammen blev för stor, säger Leila Qaraee.

Under coronapandemin har människor liv blivit än mer digitala än tidigare.

Men social distansering och hemskola hjälper inte mot sexuella förövare och brottslingar som snarare tycks se coronapandemin som ett gyllene tillfälle att lura barn att dela med sig av bilder och information om sina liv. Inte sällan handlar det också om grova övergrepp som delas mellan förövare, i andra fall handlar det om utpressning för pengar.

Europol släppte nyligen en rapport som visar en dramatisk ökning av sexuell exploatering av barn på nätet under covid-19. De konstaterar en  kraftig ökning av barnpornografiska bilder – trots att det redan låg på en hög nivå innan pandemin.

Exempelvis från Sverige rapporterades över 4000 incidenter i maj 2020 till National Center for Missing and Exploited Children, jämfört med strax under 1000 stycken året innan.

– Vi var förberedda när vi  förstod det skulle bli en lockdown. Vi vet att det är ett jätteproblem och har varit det länge.  När fler barn och gärningsmän är hemma, så sprids mer. Men vi vet inte hur stor eftersläpningen blir på anmälda brott, säger kriminalinspektör Louise Åhlén,  internetrelaterade sexualbrott mot barn, Nationella operativa avdelningen NOA.

Den data som inrapporterats bedöms inte som heltäckande, men innefattar bland annat anmälningar från individer, antalet nyinkomna poster på online-plattformar jämfört med tidigare perioder, och fall som rapporterats in till National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC).

Antalet inrapporterade fall av material med sexuell exploatering av  barn ökade dramatisk i mars 2020 jämfört med året innan, enligt Europol
Antalet inrapporterade fall av material med sexuell exploatering av  barn ökade dramatisk i mars 2020 jämfört med året innan, enligt Europol. 

Barn tillbringar mycket tid hemma framför skärmen, kanske ibland ensamma och i allt yngre åldrar. Det här gäller även barn och personer som lever i våldsamma eller kontrollerande familjer eller relationer. För dem som har få kontakter utanför hemmet blir datorn ännu viktigare.

Metoderna allt mer raffinerade

I rapporten beskriver Europol att metoderna blivit allt mer utstuderade, rent av affärsmässiga för ökad spridning. Förövare eftersöker ständigt mer material, vilket också får bestående konsekvenser även efter pandemin. Varje gång bilden cirkulerar upprepas övergreppet och skadan är avsevärd för de som utsätts.

EU-länderna och Internet Watchdog har sett ett ökat antal försök från personer att komma in på blockerade sajter. Aktiviteten ökade också på så kallade peer-to-peer (P2P) nätverk, som består av sammankopplade nätverk/datorer mellan olika personer som används för att dela filer. Flera EU-länder fann ökad delning av material med sexuella övergrepp.

Stödlinjer mot sexuella övergrepp fick också fler samtal från framförallt tonåringar, skriver Europol.

Dolda inspelningar ökar

Europol övervakar även vad som kallas “dark web”, krypterade nätverk som inte ingår i de stora sökmotorerna och såg även där en ökning av material, både av tvingande karaktär, och sådant som barn filmat, som delats på olika sociala nätverk. En dramatisk ökning konstateras av så kallade “live streams” eller “spy cams” på dessa sajter, filmer som förövare kommit över utan barnen kännedom, där antalet meddelanden tredubblades från 500 i december 2019 till 1500 mellan mars till maj 2020.

– Gärningsmännen har installerat en form av app så de kan spela in när de chattar med en person, till exempel på Snapchat, Chatrouellet, eller OmeTV Men barnen vet inte om det sker. De har kontakt med gärningsmannen som kanske lovat att inte spela in något, säger Louise Åhlén, kriminalinspektör NOA.

Europol berättar också att förövare installerar kameror i omklädningsrum eller i hemmet, skadlig kod kan även installeras på en dator utan att barnet vet om detta.

Det uttrycks en oro i rapporten över hur material kommit till och hur det kommer att spridas framöver. Polisen beskriver att förövare uppmuntrar varandra och skapar “regler” för hur de ska att agera för att inte upptäckas av polisen. Kommentarer om att covid-19 ökat tillgången på barn har förekommit på dessa forum.

Ett exempel:

“Topic: thank you covid19
is nobody seeing the bright side of this pandemic??
schools are closed so kids are at home bored….. that means way more livestreams and its very damn clear moderators arent working right now since ive seen 3 hour streams go unbanned over the last few days where girls do whatever they fuck they want. what a time to be alive

Siktar in sig på barn med konservativa föräldrar

Den ideella organisationen Kvinnors nätverk, som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck, har också märkt av ett ökat antal utpressningsförsök inom gruppen.

De berättar att barn som lever med religiösa, konservativa föräldrar även innan pandemin tillbringade mycket tid hemma framför mobil och datorn. Ofta kan föräldrar som håller barnen hårt därför vara extra generösa med fina mobiler och datorer.

Inte sällan finns också förövare inom den egna gruppen, kanske känner förövaren till den hårt hållna tjejen och kontakten börjar först väldigt vänskapligt.

– Det här är tjejer som sitter mycket med sina telefoner. De söker kärlek, som vi alla. De tycker att killen verkar trevlig. Sedan börjar han luska ut detaljer om familjen, har de pengar? Har de fina saker hemma? Han ber tjejen skicka en bild och sedan kommer utpressning, säger Leila Qaraee.

Eftersom flickorna lever i strikt konservativa hem vågar de inte berätta för föräldrarna av rädsla för repressalier, och i värsta fall kan de hotas av sin familj och blir därmed dubbelt utsatta. Men Leila Qaraee vill ändå uppmana dem att våga ta kontakt med någon, för alternativet är värre.

– De här är brottslingar som vet vad det gör. Ta mod till dig, prata med någon. De kommer att förstå. Förövarna kan photoshoppa bilderna för att utpressa tjejerna, sätta ihop ett ansikte med en naken kropp för de vet att tjejerna inte skulle våga berätta för sina föräldrar. Ofta vill de att tjejerna ska ge dem pengar eller dyra mobiler, säger Leila Qaraee.

Flera gripande under coronapandemin

Att pressa någon med pengar kring fejkade bilder är dock en annan typ av brott än de övergrepp som beskrivs i Europols rapport som ofta handlar om rena övergrepp. Europol bevakning av nätet blivit allt mer effektiv och lett till flera gripande runt om i världen. Tio dagar efter en film upptäcktes i Italien greps exempelvis en 30-årig man som begått våldsamma övergrepp på barn.

– Det går snabbare på nätet i dag, gärningsmännen blir yngre och har ett annat språk och hastighet att agera, än för 10-15 år sedan. Vi ser att det hela tiden hittar nya sätt att få tag material , säger Louise Åhlén, kriminalinspektör, NOA.

Går det att säga att exploateringen och spridningen har ökar eller har det bara flyttat ut mer på nätet?

– Det är svårt att uttala sig om att övergrepp mot barn har ökat men att exploateringen och spridningen av övergreppsmaterial på barn ökar vet vi sedan länge. Spridningen och exploateringen av övergreppmaterial sker i dag nästan helt uteslutet på Internet, på det öppna nätet men även i stor utsträckning på Darknet, säger Louise Åhlén.

Har förövarna blivit fler?

– Det är svårt svara på. Det finns många olika typer av förövare. En del är av sorten att tillfället gör brottet möjligt, medan andra skulle göra det även om det inte fanns internet.  Det vi kan se är att spridningen av övergreppsmaterial ökar och att en bidragande orsak till detta är just tillgången till Internet, säger  Louise Åhlén.

Riktar in sig på mycket unga barn

Ecpat är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. I maj 2020 släppte de rapporten “I början var det lite läskigt men nu är det vardag”.

Barn och unga berättar om kontaktförsök från vuxna som vill att de skickar nakenbilder på sig själva. Bris ser också att barnen approcheras i allt yngre ålder, och att barn i sjuårsåldern förmåtts utföra sexuella handlingar.

Barns användning av datorer och sociala medier börjar allt tidigare och ECPAT konstaterar att det yngre barnen får frågor så fort de börjar använda spel med chatfunktioner. Tiktok är exempelvis en app som Ecpat nämner. Kontakterna  leder snabbt till utpressning och när det gäller barn är det ofta kopplat till hot: hot om att döda barnets husdjur, en förälder eller barnet självt. Skickar barnet en bild så tvingas det ofta att skicka flera därefter.

Ecapt skriver att antalet egenproducerade filmer tycks öka, men också barns filmer av andra barn, och funderar i rapporten över om barn inte vet var gränsen till en olaglig handling går.

Att utsättas för övergrepp online är lika kränkande som att utsättas i verkligheten.

Domstolen måste väga in barns psykiska mående även vid sexualbrott över nätet, enligt ny avhandling
Domstolen måste väga in barns psykiska mående även vid sexualbrott över nätet, enligt ny avhandling. Foto: Jessica Gow/TT

Drabbas lika hårt av sexualbrott över nätet som i verkligheten

Uppfattningen att sexuella övergrepp via nätet är mindre allvarliga än de som sker i verkligheten stämmer därför inte, visar ny forskning. Barn som utsätts online får ofta svåra psykiska skador av övergreppen.

Sömnproblem, självskadebeteende, självhat, svårigheter att lita på folk, försämrade relationer med anhöriga och problem att klara av skolan. Det är några av de konsekvenser som drabbar barn som utsätts för övergrepp oavsett om det sker online eller i verkliga livet.

I en ny avhandling om internetrelaterade sexualbrott mot barn har Malin Joleby analyserat ett hundratal svenska domstolsfall med brottsrubricering ”Utnyttjande av barn för sexuell posering”.

– Ofta pratar man om internetrelaterade sexualbrott som icke-fysiska, men vi kunde se att de i allra högsta grad kunde ha fysisk karaktär. Att det är barnet själv som genomför den sexuella handlingen och inte förövaren kanske är relevant rent rättsligt, men om man ser till hur barnens mående beskrivs så verkar det inte alls spela någon roll, säger Malin Joleby i ett pressmeddelande.

Bilderna  kan sedan spridas om och om igen över nätet och gör att oron ökar hos barnen. Det är också svårt att få bort bilder från internet.

Avhandlingen konstaterar att domar i fall om sexuella nätövergrepp mot barn sällan tar med i bedömningen hur barnens psykiska välmående påverkas av övergreppen.

Att ta in i det psykiska måendet  inför den rättsliga prövningen ligger i linje med vad som förespråkas inom Barnkonventionen. Det skulle också förbättra rättssäkerheten för barnen, menar forskaren. Barnens psykiska mående bör därför väga lika tungt vid rättslig prövning som om då övergreppen skett i verkliga livet.

Malin Joleby uppmanar alla att prata med barn  – och barnen att våga be om hjälp och stöd.

En huvudregel är att det aldrig är barnens fel och att inte bli arg på ett barn även om det visar sig att barnet tog den första kontakten.

Här finns hjälp och stöd

Några tips på kontaktvägar för den som utsatts för sexuella övergrepp

Bris

En organisation som arbetar för arnens rätt i samhället
Prata med en kurator: ring 08-116 111
Telefonen är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag.
Lördag-söndag är öppettiderna 14-21
Ring
Maila:

Rise:

Stödförening för  incest eller andra sexuella övergrepp som barn
Telefon: 08-696 00 95
Måndagar kl 20-21
Torsdagar kl 10-11
Mailar när som helst, svar inom några dagar, adress: stod@rise-sverige.se
Hemsida:

Ecpat

ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn.
Stödlinjen
Hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år
Ring: 020-112 100
Maila:
Tipsa om groomig, sexuella övergrepp, misstänkt barnsexhandel
Du kan kontakta ECPAT Hotline på följande mailadress:
info@ecpathotline.se

Ersta Hopp

Ersta Hopp vänder sig till kvinnor och män (cis och trans) och icke-binära personer över 18 år som har varit utsatta för sexuella övergrepp under uppväxten. Enskilda samtal och strukturerade samtal i grupp med tydliga teman. Samtalen leds av professionellt utbildad personal med lång erfarenhet.
Mail:  hopp@erstadiakoni.se
Telefon: 08-714 61 33
Hemsida:

Föreningen Storasyster

En ideell organisation för de som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Alla är välkomna att höra av sig oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.
Tystadslöfte och anonymitet garanteras.
Chatta måndag-torsdag: 20.00-22.00, söndag 20.00-22.00
Tips om stöd efter övergrepp runt om i landet.

Texten har korrigerats i efterhand med en stavning av ett namn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV