Zoom

”Indiens växande klyftor kan minska med basinkomst”

Från ett av staden Mumbais slumområden.

Bara USA och Brasilien har i nuläget fler registrerade fall av covid-19. Indien är ett land med  snabbt växande inkomstklyftor, politiska och religiösa spänningar. Med basinkomst kan både smittspridning och nöd minska, menar basinkomstexperter.

Det indiska hälsoministeriet rapporterade in 698 000 bekräftade fall av covid-19 under måndagen den 6 juli. Det placerar Indien som nummer tre i världen – bara USA och Brasilien har nu fler registrerade fall.

Indien är det sjunde största landet i världen, till ytan sett, med sina dryga 3 miljoner kvadratkilometer. Och det näst mest folkrika landet – bara Kina har fler invånare. 2018 hade Indien en folkmängd på drygt 1,3 miljarder (och Kina närmare 1,4 miljarder).

Men om man ser till antalet registrerade fall för varje miljon invånare, kommer Indien inte ens med på listan över de 100 värst coronadrabbade länderna. På den listan toppar nu istället Quatar, Bahrain och Chile. USA placerar sig då på åttonde plats och Brasilien hamnar klart längre ned.

Men FN, olika människorättsorganisationer och forskare varnar för att coronapandemin och dess ekonomiska konsekvenser drabbar de redan fattiga hårdast. Och att den extrema fattigdomen är på väg att växa lavinartat runtom i världen.

Stora inkomstskillnader

Även innan coronapandemin var Indien ett av de länder på jorden där inkomsklyftorna är som störst och fortsätter att växa.

Men de senaste tjugo åren har den ekonomiska tillväxten ökat mycket i landet.

Indien har expanderat stort inom IT-branschen, har utvecklat en kärnkraftsindustri och producerar vapen.

Andra stora exportvaror är kläder, textil, diamanter, smycken, oljeprodukter, mineraler maskiner, kemikalier och mediciner. Landet handlar framför allt med Kina, Förenade Arabemiraten, USA och EU.

Men de ökande inkomsterna till Indien har gynnat medelklassen, inte den stora andelen fattiga  i landet.

Enligt FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, ska inte någon i världen behöva leva i extrem fattigdom år 2030, det vill säga på mindre än 1,9 dollar om dagen (knappt 18 svenska kronor, i aktuell valutakurs).

I Indien beräknas närmare en tredjedel av befolkningen leva på mindre än det beloppet per dag. Och nu, i samband med coronapandemin, riskerar miljontals att bli extremt fattiga.

Hur kan de stora inkomstklyftorna minska och människor få hjälp med att överleva?

Basinkomst

Guy Standing, ekonomiprofessor och en av grundarna till Basic Income Earth Network, BIEN, har nyligen skrivit en artikel i den indiska nyhetstidningen Financial Express tillsammans med Sarath Davala, viceordförande för BIEN och koordinator för det indiska nätverket för basinkomst.

Standing och Davala ser lösningen i en mindre höjning av skatter på lyxvaror som konsumeras eller används av de rika. Det kan finansiera en basinkomst till alla, som både kan rädda liv och samtidigt få fart på ekonomin.

Att i det här läget försöka sortera människors ekonomiska nöd och hjälpbehov efter inkomst, skulle kräva en stor administrationsapparat som också riskerar att lämna människor utanför. Bättre då att låta alla få ta del av inkomsten utan åtskillnad, enligt basinkomstexperterna.

Växande spänningar

Nu är det 70 år sedan som det religiöst präglade, hinduiska kastsystemet blev avskaffat i Indien men fortfarande lever den här sociala indelningen av människor kvar på olika håll i landet.

Kasten avgör vilka människor som får umgås med varandra, vilka som får gifta sig och vilka arbeten som det finns att välja på för respektive kast. Det här skapar fortfarande spänningar i landet.

I slutet av förra året kom en ny lag som ger religiösa minoriteter i Indien möjlighet att få indiskt medborgarskap. Men lagen gäller inte för muslimer som utgör uppemot 200 miljoner av den indiska befolkningen. Det här har utlöst våldsamma protester med dödlig utgång på gator och torg.

Ojämställdheten mellan kvinnor och män är också stor.  Bara 12 procent av landets folkvalda är kvinnor, diskrimineringen av kvinnor och flickor går långt tillbaka i tiden och är mycket utbredd. Sexuella trakasserier är vanligt.

Många flickor gifts bort innan de fyllt 15 år och landet anses vara världens farligaste land för kvinnor, enligt Thomson Reuters Foundations rapport från 2018.

De senaste åren finns rapporter om att korruptionen också har ökat. Enligt FN Globalis korruptionsindikator bedömer forskare och riskanalytiker att Indiens korruption inom offentlig sektor, näringsliv och politik hamnade på nivån 41 år 2018. Vad betyder det?

Globalis skala går upp till 100, där 100 indikerar mycket liten eller ingen korruption inom nämnda sektorer. Som jämförelse får Sverige 85 poäng av 100 och placerar sig därmed på en delad tredjeplats av världens länder när det gäller minst korruption. Inget land hamnar på nivån 100.

Indien beskrivs ibland som en krutdurk när det gäller uppror och risk för terror. Indien, som är en atomvapenmakt, har också länge varit i konflikt med Pakistan om Kashmir-regionen.

Får människor en inkomst som hjälper dem att överleva kan det bidra till att behovet av upplopp, med risk för smittspridning, blir mindre. Med en lavinartat växande arbetslöshet utan skyddsnät i coronans fotspår, kan det här vara ett sätt att rädda liv – på fler sätt än ett.

Nej, säger kritiker. Och pekar på risken med att ge människor pengar utan att de behöver göra något för det. Det kommer att göra att folk slutar arbeta, enligt dem.

Det krävs mer än lite skatt på de rikas konsumtion för att finansiera basinkomst, hävdar andra. Och för att Indien ska ha råd med det kan bara de mest behövande få den här formen av inkomst, enligt dem.  Att försöka välja ut dem med störst behov, kommer dessutom sätta igång en våg av bedrägerier, understryker andra, som till exempel en skribent i tidningen Economic Times indiska del påpekar.

Vad Indiens styre väljer för väg handlar inte bara om ideologi. Det kan också vara en fråga om den politiska utvecklingen i landet och hur akuta lägen kan bli sämre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV