Energi

Dagens datum: 9 juli

Tom Hanks, som fyller år i dag, var drabbad av covid-19 i våras när han gästade 'Saturday night live' via länk från sitt hem i Los Angeles.

I dag har Jörgen och Örjan namnsdag.

Jörgen är danskt och kom hit i mitten av 1800-talet. Namnet kommer från Georg som kan tolkas ”jordbrukare”, ”bonde” och ursprunget är grekiskans ”georgos”. Cirka 28 600 heter Jörgen, omkring 15 600 har det som tilltalsnamn eller första förnamn, med medelåldern 55.

Örjan är fornsvenskt och benämndes först Yrjan. Det härleds till det gammaltyska Jurian som i sin tur kommer av Georg. Namnet Örjan kom hit under tidigt 1400-tal och var relativt vanligt under medeltiden. På 1940-talet kom det tillbaka. Omkring 5 700 heter Örjan, drygt 3 000 kallas så eller har det som första förnamn, med medelåldern 58.

I dag högtidlighåller bahaierna Babs martyrdöd. Bahai är en missionerande världsreligion som ser sig som ett eget religiöst system. Bab kallas den iranske religionsstiftaren som levde på 1800-talet, egentligen Mirza Ali Mohammad av Shiraz. Bab ifrågasatte islam och ville utveckla religionen med inslag av andra tankar från flera andra religioner. Men han ansågs som ett hot mot den existerande samhällsordningen och avrättades denna dag 1850. Han var född 1819.

Ur historien

Österrikisk vinskandal

För 35 år sedan, 1985, avslöjades en giftskandal bland Österrikes vinodlare. Ett 30-tal odlare hade tillsatt glykol, som används som frostskyddsmedel i bilar, för att söta vinet. Skandalen visade sig senare vara ännu större. Västtyska hälsovårdsministeriet kunde konstatera att över 130 österrikiska vinmärken innehöll glykol.

Protest mot nazistiska massmord på funktionsvarierade

För 80 år sedan, 1940, protesterade den tyska protestantiska kyrkan mot nazisternas eutanasiprogram, som syftade till att mörda fysiskt och psykiskt funktionsnedsatta. De var ”levnadsovärdiga” och skulle avlivas med gas eller giftinjektioner, ansåg nazisterna. Något kyrkan alltså motsatte sig.

Tillbaka till framtiden III

För 30 år sedan, 1990, hade den sista delen i filmtrilogin ”Tillbaka till framtiden III” premiär. Michael J Fox spelar en yngling som med en tidsmaskin färdades till 1800-talets vilda västern. 

Tom Hanks 64 år 

För 64 år sedan, 1956, föddes den amerikanske skådespelaren Tom Hanks. Han har en lång Hollywoodkarriär bakom sig som fortfarande håller i sig, främst som en skicklig komediaktör men han har även vunnit uppskattning i det allvarligare facket. Han har fått två Oscars, för rollen som aidssjuk advokat i ”Philadelphia” (1993) , och som trögtänkt men godhjärtad i ”Forrest Gump” (1994). I fjol gestaltade Hanks än en gång karaktären Woodys röst i den animerade filmen ”Toy story 4”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV