Radar · Politik

Tre ministrar KU-anmäls efter uttalanden om vapenexport

Ann Linde, Morgan Johansson och Mikael Damberg KU-anmäls för uttalanden de gjort om svensk export av krigsmateriel.

När Turkiet i oktober i fjol inledde en offensiv i nordöstra Syrien följde en intensiv diskussion om att stoppa vapenexport till landet och vad Sverige exporterat de senaste åren. Nu KU-anmäler Vänsterpartiet tre S-ministrar för att medvetet ha försökt vilseleda allmänheten om den svenska exporten av krigsmateriel till Turkiet.

Enligt Vänsterpartiet har de tre anmälda ministrarna medvetet försökt vilseleda allmänheten i fråga om den svenska exporten av krigsmateriel till Turkiet. Utöver utrikesminister Ann Linde anmäls även ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg.

– Man har gått över gränsen, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling, till DN.

Vänsterpartiet skriver i anmälan att ministrarna har försökt förminska den svenska exporten av krigsmateriel. Syre har tidigare rapporterat om utrikesminister Ann Linde uttalande som enligt Håkan Svenneling är det grövsta övertrampet:

– Övrig krigsmateriel kan vara brandfiltar, första hjälpen-lådor eller skyddsplåtar. Exakt vad de olika affärerna innebär är inte offentligt, sa Linde till DN i oktober.

Att Ann Lindes uttalande var felaktigt blev klart ganska snabbt. Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds förklarade för Syre att:

– Krigsmateriel för strid är till exempel bomber, granater och stridsplan. Produkter som exporteras under kategorin övrig krigsmateriel kan vara övervaknings- och radarsystem. De kan exempelvis användas för att lokalisera människor som sedan kan bombas. Sprängmedel och pansarplåt är också övrig krigsmateriel. Under 2018 exporterades övrig krigsmateriel till Turkiet för 300 miljoner kronor, vilket är en enorm ökning från tidigare år.

Krigsmateriel som exporteras från Sverige delas upp i två olika kategorier: krigsmateriel för strid och övrig krigsmateriel. De produkter som Ann Linde nämnde i uttalandet till DN räknas inte in som krigsmateriel alls.

– Det är saker som inte omfattas av svensk vapenexportlagstiftning, säger Håkan Svenneling till SVT.

Exporten har pågått

Sverige har de senaste åren exporterat produkter av typerna elektronisk utrustning, pansar- och skyddsutrustning, maskeringsutrustning, programvara och tekniskt bistånd. Det är ”övrig krigsmateriel” men produkter som kan orsaka stor skada. I anmälan skriver Vänsterpartiet enligt DN att:

”Varken brandfiltar eller första-hjälpen-lådor ingår i kategorin övrig krigsmateriel. För att någonting ska klassas som krigsmateriel och därmed kontrolleras enligt den svenska lagen och regelverket om exportkontroll krävs att det är ”särskilt utvecklat för militärt bruk” .

Påståenden som Ann Linde gjort i TV4 om att Sverige inte exporterar krigsmateriel till länder i strid tillbakavisas också i anmälan, då Sverige har exporterat till sex av de länder som strider i den saudi-ledda koalitionen i Jemen.

Att anmälan dröjt till nu trots att det är ett tag sedan uttalandena kom spelar ingen roll, då KU påbörjar sitt arbete under våren. Håkan Svenneling påpekar att vapenexport är ett känsligt ämne för den S-ledda regeringen.

– Man vill ge en bild av Sverige som en humanitär stormakt men när man granskar vapenexport till Turkiet eller till den Saudiledda koalitionen i Jemenkonflikten så ser man att Sverige aktivt har exporterat vapen, säger Svenneling till DN.