Glöd · Ledare

Falska nyheter från brändernas Australien

Efter en månad av katastrofala bränder i Australien har problemen knappast undgått någon. Inte heller har väl den ökade risken för skogsbränder i takt med stigande världstemperaturer undgått många svenskar.

Australien har slagit rekord på rekord under den här perioden, men istället för att föra en faktabaserad diskussion om klimatet har ledande politiker i Australien försökt ducka frågan, samtidigt som bottar och troll fyllt internet med olika sätt att försöka byta fokus. Man har skyllt på skogshållningen och nu senast på pyromaner istället för klimatförändringarna. Utgångspunkten har varit en artikel som cirkulerat om att polisen har anmält 185 personer för olika brott mot deras brandföreskrifter. Vad som inte framgår är att det bara är 24 (så klart alldeles för många) av dem som faktiskt har försökt tända eld på skog/buskage. Övriga är sådana som till exempel slängt en cigarrett eller på andra sätt inte respekterat brandförbuden.

Likadant har det uppstått en diskussion om en bild som försökt att utifrån Nasa:s branddata gestalta bränderna längs Australiens kuster, men där det ser värre ut än det verkligen är. Det är klart att man kan vara av hållningen att all konst ska vara helt igenom naturtrogen, jag delar kanske inte den. Men helt klart är det ett himmelskt sidospår att diskutera äktheten i en sådan bild istället för att diskutera klimatförändringarna och dess konsekvenser.

Vi vet att läget är illa, låt oss koncentrera oss på vad vi kan göra åt den riktiga orsaken, klimatförändringarna, istället.