Radar · Utrikes

Vaccinuppgifter stulna hos EU-myndighet

Företaget Pfizer uppger att uppgifter om dess coronavaccin stulits vid en cyberattack mot den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, djupt sysselsatt med att granska två olika coronavaccin, har utsatts för en cyberattack. Tillverkaren Pfizer/Biontech säger att uppgifter om deras vaccin stulits.

”EMA har varit föremål för en cyberattack. Myndigheten har snabbt inlett en fullständig utredning i nära samarbete med brottsbekämpande myndigheter och andra relevanta organisationer”, skriver EMA i ett uttalande.

Det är ännu oklart när attacken genomfördes, vem eller vilka som ligger bakom och hur den har påverkat verksamheten på myndigheten.

”EMA kan inte tillhandahålla ytterligare information medan utredningen pågår. Ytterligare information kommer att göras tillgänglig i sinom tid”, står det i uttalandet.

Pfizer och Biontech drabbat

Myndigheten hanterar nu godkännandeprocesserna för två vaccin – ett från amerikanska Pfizer och tyska Biontech samt ett från amerikanska Moderna.

Besluten ska vara tagna den 29 december respektive den 12 januari.

I ett gemensamt uttalande uppger nu Pfizer och Biontech att de informerats av EMA om att myndigheten har attackerats och att den eller de som ligger bakom ”olagligt kommit över” uppgifter om deras vaccin.

Inte påverka tidplanen

Företagen poängterar att inga egna system haft intrång. De inväntar ytterligare information från EMA men uppger att de försäkrats om att attacken ”inte kommer att ha någon påverkan på tidplanen för dess (myndighetens) granskning”.

Cyber- och hackningsattackerna mot läkemedelsbolag och andra aktörer inom branschen har ökat under coronapandemin, där både statsstödda underrättelseaktörer och kriminella försöker komma över värdefull information.

Inte minst Iran, Kina, Nordkorea, Ryssland och Vietnam har pekat ut för att försöka göra intrång och stjäla uppgifter om läkemedel och behandlingsmetoder.