Energi · På gång

På gång

Utrikesminister Ann Linde (S) är en av deltagarna i EU-kommisionens seminarium om det transatlantiska samarbetet mellan EU och USA efter det amerikanska valet.

9/12 EU-kommissionen arrangerar digitalt seminarium med bland andra Ann Linde och Carl Bildt om det transatlantiska samarbetet och hur EU och USA tillsammans ska kunna ta sig an de stora samhällsutmaningar, som bland annat den gröna omställningen.

Sexualbrott mot barn på nätet

9/12 Safe selfie academy bjuder in till en digital föreläsning med Caroline Engvall, journalist och författare som har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel. På föreläsningen presenteras bland annat senaste forskningen om barns utsatthet och exploatering på nätet.

Röster som inte får tystna – om hat och hot mot journalister

9/12 Sveriges Radio bjuder in till ett digitalt seminarium som tar upp frågor om journalisters arbetssituation och om hur hat och hot i förlängningen påverkar demokratin och det fria ordet. Vad kan göras för att säkra journalisters möjligheter att utföra sina jobb, nu och i framtiden?

Internationella dagen mot korruption

9/12  Denna dag uppmärksammas Internationella dagen mot korruption.

Konferens: Låt inte maten tysta mun

10/12 Folkrörelsen Reformaten håller digital konferens i syfte att ändra vårt matsystem. Bland deltagarna finns Anna Richert, senior matexpert från WWF, klimatpsykolog Kata Nylén och Joel Holmdahl som driver agroekologiskt andelsjordbruk. 

Språk som förtryck och motstånd

10/12 I en rapport från Svenska PEN vittnar uiguriska författare i exil om förföljelser och fångläger där det enda brottet är att uttrycka sig fritt på sitt eget språk. Den uiguriska författaren Abdushukur Muhammet deltar i ett webbsamtal med bland andra Elin Alfredsson Malmros, författare till PEN-rapporten.

Ljusmanifestation för miljöförsvarare

10/12 Förra året dödades 212 miljöförsvarare. Det är en del av en global trend där civilsamhällets demokratiska utrymme krymper. Naturskyddsföreningen ordnar därför en digital ljusmanifestation. Delta genom att tända ett ljus, fota och lägg upp under hashtaggen #Light4Defenders.

Författarsamtal: Roland Paulsen

10/12 Sociologen Roland Paulsen fortsätter sin digitala turné, denna gång på Göteborgs stadsbibliotek. I boken Tänk om erbjuder han läsaren en djupdykning i mysteriet varför det materiella välståndet välsignat livet i allt utom ett: hur vi mår.

Nobelprisutdelning från Stockholm

10/12 Årets Nobelpristagare hyllas med en ceremoni i Gyllene salen i Stockholms stadshus där tal av ordförande Carl-Henrik Heldin och ledamöter från de Nobelprisutdelande institutionerna vävs samman med prisöverlämningarna i pristagarnas hemländer.

Är granskningsnämndens granskning av public service-företagen effektiv?

10/12 Riksrevisionen publicerar granskning om granskningsnämndens granskning av public service-företagen är effektiv, och om de granskade företagen följer nämndens beslut.

Internationella djurrättsdagen

10/12 I dag uppmärksammas Internationella djurrättsdagen.

Dagen för mänskliga rättigheter

10/12 Denna dag är det Internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Vad bör EU göra för att främja demokratin i Belarus?

11/12 Europaparlamentets informationskontor i Sverige arrangerar ett digitalt panelsamtal om den senaste utvecklingen i Belarus samt EU:s förbindelser med landet. Utrikesminister Ann Linde, EU-parlamentarikerna Evin Incir (S), Karin Karlsbro (L) och Arba Kokalari (M), samt
Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser Sverige och Martin Uggla från Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter medverkar.

Dagen för världens berg

11/12 I dag uppmärksammas Internationella dagen för världens berg.

Skolstrejk för klimatet

11/12 Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet, men i olika former. Små manifestationer med coronaavstånd eller genom att lägga upp bilder i sociala medier – det finns alla möjligheter att delta.

Nobelläsning med Louise Glück

12/12 Dramaten och Stockholms stadsbibliotek hyllar Nobels litteraturpristagare Louise Glück med direktsänd Nobelläsning och där även Glück läser själv en av sina dikter. Vid årets läsning medverkar även skådespelarna Erik Ehn, Stina Ekblad, Lena Endre, Electra Hallman och Irene Lindh.

Hudfärg, diskriminering på arbetsmarknaden och språkets betydelse

14/12 Onlineföreläsning om diskriminering på svensk arbetsmarknad. Marie Cham, utbildare i Länsstyrelsens projekt Vidga normen, presenterar huvudpunkter från Länsstyrelsens rapport om diskriminering av afrosvenskar på arbetsmarknaden.

Grön nudge som miljöpolitiskt styrmedel

14/12 Studieförbundet Näringsliv och samhälle, SNS,  arrangerar digitalt seminarium om hur nudging (”puffning” i en viss riktning) kan påverka människor att agera mer miljövänligt.

20 år sedan Tjernobyl stängdes

15/12 I dag är det 20 år sedan elproduktionen upphörde i kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina. Avveckling och rivning är fortfarande i planeringsstadiet. Kärnkraftverket är mest känt för Tjernobylolyckan 26 april 1986, då reaktor fyra exploderade och radioaktivt avfall spreds över Europa.

Var ska studenterna bo?

15/12 Ett panelsamtal om hur situationen ser ut just nu, vilka utredningar och andra aktuella händelser som är på gång och hur utvecklingen ser ut framöver. Seminariet anordnas i samarbete med Stockholms universitets studentkår och Kungliga musikhögskolans studentkår.

Filosofika på tema hållbarhet

16/12 Organisationen Ung filosof bjuder in till filosofisk fika över Zoom, i dag på tema hållbarhet. Fikan leds av lärar- och filosofistudenter och görs i samarbete med studieförbundet Sensus. Deltagandet kräver inga filosofiska förkunskaper, men underlättas av ett nyfiket sinne.