Radar · Inrikes

Amnestys generalsekreterare i Sverige slutar med omedelbar verkan

Anna Lindenfors slutar sitt uppdrag som generalsekreterare för Amnesty international Sverige med omedelbar verkan, meddelar organisationen.

Svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors slutar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Det meddelar organisationen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Organisationen uppger att det råder enighet mellan Anna Lindenfors och Amnesty Sverige om att ”man ser olika på framtiden och de utmaningar organisationen står inför” och att man därför valt att gå skilda vägar. Anna Lindenfors ska ha varit arbetsbefriad sedan i måndags.

Enligt Parul Sharma, ordförande för Amnesty international i Sverige, grundar sig beslutet inte på några oegentligheter.

– Det är de utmaningar som komma skall för Amnesty, med stora ekonomiska utmaningar, ett jämlikhetsarbete och en omorganisation som ligger till grund för vårt beslut. Det är en sammantagen bild av ledarskapet, säger Parul Sharma till Svt.

"Behövs nytt ledarskap"

Rekryteringen av en ny generalsekreterare kommer att inledas under nästa år. Fram till dess blir det organisationens biträdande generalsekreterare, Anna Johansson, som leder arbetet på sekretariatet.

”Nu behövs ett nytt ledarskap som kan skapa hopp inför framtiden. Inte minst inför nästa strategiska period. Därför är det min och styrelsens sammanvägda bedömning att Amnesty Sverige behöver en ny generalsekreterare”, uppger Parul Sharma i pressmeddelandet.