Radar · Inrikes

Hårt pressad Stockholmsvård vädjar: ”Vi behöver hjälp”

"Vi stockholmare har trängts för mycket", säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Sjukvården i Stockholms län är hårt pressad av svårt sjuka covidpatienter. Intensivvården har nästan nått taket för sin kapacitet. ”Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

På en pressträff vädjar han om assistans för att hantera det mycket ansträngda läget.

– Vården är nu så hårt pressad att det inte finns några större marginaler i sjukvårdssystemet, säger Björn Eriksson.

På tisdagen var 99 procent av iva-platserna i regionen är fyllda. Det är första gången det händer under pandemin, skriver Dagens Nyheter.

Intensivvårdsplatserna upptas av både covidpatienter och andra. En skillnad mot i våras är att även trycket på den vanliga intensivvården nu är högt.

Stockholmsregionen har drabbats avsevärt mycket hårdare än andra storstadsregioner av coronasmittan.

Kurva åt fel håll

Kurvan över antalet svårt covid-sjuka har dessutom svängt och går nu återigen åt fel håll.

– Det vi trodde var en platå och möjlig början på en nedgång har nu förbytts i dess raka motsats. Det var precis den utvecklingen vi inte ville se, säger Björn Eriksson.

Troligen kommer sjukvårdsbehovet att öka ytterligare de närmaste veckorna, säger han.

– Att det ändå fungerar beror på att vårdens medarbetare just nu gör fantastiska insatser. Men det fungerar inte i längden, säger Eriksson.

I går hemställde sjukvårdsdirektören hos Socialstyrelsen om att få mer vårdpersonal till länets sjukhus. Regionen har även bett privata vårdgivare om hjälp och under veckan har Karolinska även haft förstärkning av intensivvårdspersonal från Blekinge.

Älvsjö inte aktuellt

Det är dock inte aktuellt att öppna fältsjukhuset i Älvsjö på nytt.

– Nej, den kapacitet som fältsjukhuset skulle ge kan vi få i de befintliga sjukvårdslokaler vi har i Stockholm, säger Björn Eriksson.

I dagsläget vårdas 80–90 covidpatienter inom intensivvården i Stockholm. När läget var som värst i våras var siffran 230, påpekar han.

– Vi har visat att vi kan skala upp tidigare. Men nu har vi medarbetare som jobbat ett helt år på det här sättet och som naturligtvis har det väldigt jobbigt.

Kan det bli aktuellt att skicka patienter till andra regioner?

– Det kan det alltid vara. Men regionerna runt omkring har det också väldigt tufft just nu. De är också ute och frågar efter hjälp.

Björn Eriksson konstaterar även att antalet avlidna ökar sedan en tid. Förra veckan dog 103 personer med covid-19 i Stockholms län.

Ljus i tunneln

Dessutom kämpar ytterligare 814 patienter på sjukhus för att överleva och tillfriskna.

– Nu får det vara nog. Det kan inte vara värt det här för att ha after work, träffas och umgås utanför det egna hushållet, trängas för julklappsshopping, ses över adventsfika eller vad det nu är vi vill göra. Konsekvenserna blir fruktansvärda, säger Björn Eriksson.

Ljuset i tunneln är vaccinerna, enligt regionen. De första vaccinerna kommer att godkännas i slutet av december och kommer att vara i Sverige i början av januari.

– Allt eftersom vi får hit det kommer alla stockholmare att erbjudas vaccin så snart som möjligt. Men alla kommer inte att få det precis samtidigt, säger Magnus Thyberg, ansvarig för samordningen av vaccinering mot covid-19 i Region Stockholm.

Preliminärt räknar man med att få 113 000 doser i januari som kommer att räcka till 55 000 personer.

"Vägen ut"

De med störst behov kommer att prioriteras först. Mer vaccin beräknas anlända under februari och mars och framemot senare delen av våren eller sommaren räknar regionen med att kunna erbjuda vaccin till alla över 18 år. Magnus Thyberg lägger dock in en brasklapp.

– Vägen är inte spikrak. Det är inte säkert att de planer på hur mycket vaccin vi får tillgång till kommer att falla in precis som vi tänkt oss, säger han.

Regionen vill att alla invånare tittar på erbjudandet om vaccination.

– Vi tror att det här är en väg ut ur pandemin, säger Thyberg.