Radar · Migration

FN: Över 80 miljoner människor på flykt

En fullastad minibuss kör förbi det armeniska 800-talsklostret Dadivank i Kalbajar, ett område som tillsammans med andra delar i och omkring den omstridda regionen Nagorno-Karabach lämnades över till Azerbajdzjan inom ramen för ett fredsavtal mellan armeniskstödda separatister och regeringen i Baku.

Trots vädjanden om vapenvila och medkänsla har antalet personer i världen på flykt undan våld och förföljelse fortsatt att öka under pandemin, enligt nya uppgifter från FN.

I slutet av förra året var mer än en procent av jordens befolkning – 79,5 miljoner människor – på flykt, däribland nära 30 miljoner med officiell flyktingstatus.

Under covidåret 2020 har siffran stigit ytterligare och nu passerat 80 miljoner-strecket, enligt preliminär statistik från världsorganisationens flyktingorgan UNHCR.

”Vi har nu passerat ytterligare en dyster milstolpe, och antalet kommer att fortsätta att öka om inte världsledarna slutar kriga”, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi i en kommentar.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade i mars stridande parter i hela världen att lägga ned vapnen till dess att covid-19 är nedkämpat. På vissa håll lyssnade man, men i Syrien, Kongo-Kinshasa, Moçambique, Somalia och Jemen har väpnade konflikter fortsatt att tvinga människor från hus och hem.

Även i Sahelregionen i Afrika har stora grupper drivits på flykt undan krig, terror och sexuellt våld, enligt UNHCR.

”Världssamfundet har misslyckats med att säkra freden”, konstaterar Grandi bistert.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV