Radar · Migration

FN: Över 80 miljoner människor på flykt

En fullastad minibuss kör förbi det armeniska 800-talsklostret Dadivank i Kalbajar, ett område som tillsammans med andra delar i och omkring den omstridda regionen Nagorno-Karabach lämnades över till Azerbajdzjan inom ramen för ett fredsavtal mellan armeniskstödda separatister och regeringen i Baku.

Trots vädjanden om vapenvila och medkänsla har antalet personer i världen på flykt undan våld och förföljelse fortsatt att öka under pandemin, enligt nya uppgifter från FN.

I slutet av förra året var mer än en procent av jordens befolkning – 79,5 miljoner människor – på flykt, däribland nära 30 miljoner med officiell flyktingstatus.

Under covidåret 2020 har siffran stigit ytterligare och nu passerat 80 miljoner-strecket, enligt preliminär statistik från världsorganisationens flyktingorgan UNHCR.

”Vi har nu passerat ytterligare en dyster milstolpe, och antalet kommer att fortsätta att öka om inte världsledarna slutar kriga”, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi i en kommentar.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade i mars stridande parter i hela världen att lägga ned vapnen till dess att covid-19 är nedkämpat. På vissa håll lyssnade man, men i Syrien, Kongo-Kinshasa, Moçambique, Somalia och Jemen har väpnade konflikter fortsatt att tvinga människor från hus och hem.

Även i Sahelregionen i Afrika har stora grupper drivits på flykt undan krig, terror och sexuellt våld, enligt UNHCR.

”Världssamfundet har misslyckats med att säkra freden”, konstaterar Grandi bistert.