Radar · Utrikes

Farligare än någonsin för Amazonas försvarare – allt fler mördas

Allt fler klimataktivister mördas i Amazonas, enligt uppgifter från nationella miljöorganisationer.

Oron stiger bland urbefolkning och miljöorganisationer. Inte nog med att skövlingen av Amazonas ökar med rekordfart, nu rapporteras det även om att regnskogens försvarare löper allt större risk att dödas för sitt engagemang.

Miljöorganisationer i Brasilien larmar nu om stigande dödssiffror bland alla de aktivister som verkar för att exploateringen av Amazonas ska upphöra.

Enligt uppgift från nationella organisationer har situationen förvärrats sedan den sittande presidenten Jair Bolsonaro tog över makten i landet 2019.

– Under 2019 dödades 24 miljöförsvarare, varav de flesta här i Amazonas, berättar Lindomar Padilha, urfolksrepresentant på organisationen Conferência nacional dos bispos do Brasil Amazonia occidental, enligt en rapport från Naturskyddsföreningen.

Bolsonaro har sedan makttillträdet också fått mottaga både nationell och internationell kritik för sin ovilja att skydda landområden och urbefolkning i Amazonas.

Enligt Lindomar Padilha innebär det rådande läget att Brasilien nu ligger precis efter länder som Colombia och Filippinerna, sett till länder där det är som farligast för aktivister. Och det kan bli ännu värre, förklarar han.

– Vi fruktar att Brasilien kommer att gå från att vara det tredje värsta landet till det värsta. Det är mycket oroande.

Det finns även exempel från 2020 som understryker allvaret. I mars sköts aktivisten och urfolksledaren Zezico Guajajara ihjäl av hittills okända personer. Det ledde till protester och krav om en ordentlig utredning, något som bland annat BBC har rapporterat om.

Situationen för aktivister i Amazonas följer också utvecklingen i det globala perspektivet. I somras rapporterade flera medier, bland annat The Guardian, att antalet aktivister som mördats världen över uppnådde rekordnivåer under 2019. Totalt registrerades 212 fall. Siffran tros dock vara högre sett till att det sannolikt finns ett stort mörkertal.