Radar · Migration

Virus tvingar venezuelaner att återvända hem till ingenting

Många flyktingar från Venezuela drabbas nu hårt ekonomiskt av coronaviruset.

Krisen i Venezuela har tvingat miljontals människor på flykt. I och med coronaviruset är det nu många som måste återvända hem från grannlandet Colombia – dit många flytt för att tjäna ihop nog med pengar för att överleva den akuta ekonomiska krisen.

I slutet på 2019 hade 4,6 miljoner venezolaner flytt landet de senaste fyra åren, sedan ekonomin kraschade och den humanitära situationen till följd av hyperinflation förvärrades. 1,8 miljoner människor från Venezuela har sedan 2015 tagit sig över gränsen till Colombia, enligt Norwegian Refugee Council.

– Venezuelaner som har sökt tillflykt i Colombia förlorar nu sin ekonomiska livlina på grund av covid-19. Hundratals återvänder nu från sin landsflykt och många fler kan följa när denna ”lockdown” fortsätter och om inget stöd ges, säger Dominika Arseniuk, regional chef för Norwegian Refugee Council (NRC) i Colombia, i ett pressmeddelande.

Många har tagit arbete i den informella ekonomin och saknar därmed alla former av sociala skyddsnät, enligt organisationen. De flyktingar som nu drabbas av konsekvenserna av coronaviruset måste också få hjälp nu, och inte glömmas bort i de akuta insatser och stödpaket som världens länder enas om och diskuterar.

Ekonomisk kris utan dess like

Valutan i Venezuela, bolivaren, har förlorat nästan allt värde. Sommaren 2019 kom rapporter om en inflation på 10 miljoner procent – siffror som det knappt går att föreställa sig innebörden av. Under sommaren 2018 rapporterade bland annat Dagens Industri och TT om att fem nollor skulle tas bort från valutan. Minimilönen i landet motsvarade då nio svenska kronor.

Mätt i både storlek och tragedi är krisen i Venezuela lika stor som den i Syrien, skrev nyligen Jorge G Castañeda, före detta utrikesminister i Mexiko och professor på New York University, i The New York Times. Men trots det är det internationella stödet betydligt skralare.

Enligt en studie från Brookings Institution har världens länder bidragit med 1500 amerikanska dollar per syrisk flykting, medan motsvarande siffra per venezolan på flykt är 125 amerikanska dollar.