Krönikor

Yttrandefrihet betyder inte frihet från kritik

Som ståuppkomiker vill jag verkligen understryka värdet av att kunna få yttra mig fritt. Jag vet inte ens om jag hade orkat vara stå-uppare om jag inte hade kunnat få ha ”fri lek” på scen. Av rena principskäl uppträder jag inte ens på klubbar där man får direktiv att undvika vissa ämnen. Så mycket värderar jag min rätt att få snacka skit på scen.

Yttrandefrihet innebär visserligen att du får uttrycka dig precis hur du vill utan att bli censurerad eller juridiskt straffad av staten, men inte någonstans innebär yttrandefrihet att man helt och hållet är befriad från kritik eller konsekvenser av sina handlingar.

Att bränna en koran (eller andra religiösa skrifter för den delen) är inget jag rekommenderar. Inte av rädsla för att få en fatwa på sig av arga fanatiker, utan snarare för att det är ett idiotiskt och kontraproduktivt sätt att kritisera en religion. 
Precis lika fjantigt som att bränna religiösa böcker i önskan att skapa upplopp … är just att skapa upplopp för att någon väljer att bränna ens ”heliga bok”. Hur fjantigt det än är av Provokatörerna att bränna böcker, så är det precis lika osexigt att reagera så starkt som Bråkmakarna gör.

Vi vet alla att ingen av dessa sidor kämpar för vad de påstår sig slåss för. Provokatörerna är ett gäng islamofobiska, rasistiska uppviglare som exploaterar yttrandefrihet enbart för deras egna, egoistiska skäl. Bråkmakarna i sin tur är knappast några religiösa typer som tar sin religion på allvar. Tvärtom, många av dem har ens aldrig läst en koran. Det här är människor som närmast är besläktade med huliganer och vandaler, inte imamer och reguljära moskébesökare.

Det ironiska i allt det här är att om Bråkmakarna bara hade ignorerat alla Parks, Wilks och Paludans där ute, så hade makten i allt det Provokatörerna gör försvunnit. Ingen av dessa Provokatörer gör egentligen vad de gör för att kritisera en religion eller en misslyckad migrationspolitik. Det är bara gammaldags narcissism som rider under Yttrandefrihetens flagg.

För när hörde du senast talas om en person sa upp abonnemanget på sin religion för att en uppmärksamhetskåt provokatör brände upp dess ”heliga bok”? Och plötsligt fick en nyanserad, progressiv syn på religion?

Provokatörerna älskar uppmärksamheten de får och Bråkmakarna matar dem ständigt. Yin och yang, baby.

Är man ett så stort fan av sin religion, låt folk bränna böckerna och brinna i det helvete man är så övertygad om att de kommer hamna i efter den gärningen. Låt Gud ta hand om den röran.

Och Provokatörna, som påstår sig göra vad de gör i religionkritikens- och yttrandefrihets namn, hade jag velat se bränna koraner i länder där sådana aktioner kanske hade gjort en skillnad. Saudiarabien eller Indonesien är några förslag.

Det hade varit en uppvisning i mod och praktisk aktivism.

Joe Biden.

Joe Biden.