Radar · Integritet

Reporter på Fox News får stöd efter Trumps krav om avsked

USA:s president Donald Trump vill att nyhetskanalen Fox News sparkar sin säkerhetspolitiska reporterJennifer Griffin.

Journalisten Jennifer Griffin bekräftade att Donald Trump uttryckt att det inte var viktigt att hedra stupade amerikanska soldater under ett besök i Paris 2018. Presidenten reagerade på Twitter med att hon ”borde sparkas för den här typen av rapportering”. Nu får hon stöd från flera kollegor.

De var tidskriften Atlantic som rapporterade att Trump i november 2018 kallat soldater som stupade under första världskriget ”losers” and ”suckers”. Han avstod då från ett besök på en militärkyrkogård.

Avslöjandet byggde på flera anonyma källor, och bekräftades i lördags av Fox News-journalisten Jennifer Griffin.

”Två tidigare högt uppsatta personer i Trumpadministrationen bekräftar rapportering om att president Trump talade nedsättande om krigsveteraner och inte ville åka för att hedra stupade amerikaner på kyrkogården Aisne-Marne utanför Paris”, skrev hon på Twitter.

Trump: "Borde sparkas för rapportering"

Samtidigt skrev hon att hon inte hade fått bekräftat att presidenten kallat stupade amerikaner för ”losers” och ”suckers” men att en tidigare högt uppsatt inom administrationen uppgett att Trump kallat militärer som tjänstgjorde under Vietnamkriget för ”suckers”.

Avslöjandet gav upphov till arga tweets från presidenten som skrev att ”Jennifer Griffin borde sparkas för den här typen av rapportering. Ringde oss aldrig ens för en kommentar”.

Hans inlägg avslutades: ”Fox News är slut”. Griffins uppgifter väckte uppmärksamhet inte minst för att Fox News anses vara en Trump-trogen nyhetskanal för att ankare visat stöd för Trumps agerande.

"Förkroppsligar vad industrin bygger på"

Flera av Griffins kolleger, däribland Fox News politiska ankare Bret Baier, visade sitt stöd på Twitter: ”[Jennifer Griffin] är en duktig reporter och av toppklass”.

Utrikeskorrespondenten Trey Yingst skrev att Griffin ”förkroppsligar vad industrin bygger på. Sanning och ansvarsskyldighet”.

Trump kallade på söndagen uppgifterna från Atlantic desinformation.

”De kommer att säga vad som helst, precis som deras senaste lögner om mig och militären, och hoppas att det fastnar”, skrev han på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV