Radar · Miljö

Nu får sjöfåglarna lugnare vatten – nytt stort marint reservat

Sveriges största marina reservat har invigts.

Nu har Sveriges största marina reservat invigts i nordöstra delen av Stockholms skärgård. Förhoppningen är att kunna skydda sjöfågelbestånd och de ömtåliga bottnarna i området.

Svenska högarna har varit naturreservat sedan 1976 men efter ett beslut i våras lade Länsstyrelsen till ett stort havsområde med ett unikt och livskraftigt djur- och växtliv till reservatet, vilket ökade den skyddade ytan från knappt 3 000 hektar till 61 000 hektar marin natur.

Med på den digitala ceremonin var miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

– Att få vara med om att inviga Sveriges största marina reservat är en oerhört stor glädje. Nöjdare än så här kan nog ingen miljöminister bli. Regeringen har under flera år prioriterat skydd av främst marina områden och skogar, sade Isabella Lövin i sitt invigningstal.

Området ligger i den yttersta, nordöstra delen av Stockholms skärgård och består av typisk ytterskärgårdsnatur med huvudsakligen kala hällar. Där finns också några av de viktigaste sjöfågelkolonierna i länet med arter som sillgrissla, tobisgrissla, tordmule, ejder och svärta. Det är arter som har försvunnit i flera andra skärgårdsområden. I närområdet finns Östersjöns största bestånd av gråsäl och fina sträcklokaler för flyttfågel.

Arbetet med att utöka reservatet har pågått under fem år och är ett samarbete med flera olika aktörer som Havs- och vattenmyndigheten, Transportstyrelsen och Naturvårdsverket.

Elin Deremar är miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det känns jätteroligt just för att reservatet lyfter fram de höga marina värdena som det här området har, säger Elin Deremar.

Viktigt skydda sjöfåglar från störningar

Hon pekar på att sjöfågel har det tufft på många platser i landet men att på Svenska högarna har populationerna ett starkt fäste. Därför är det också viktigt att skydda dem från störning. Även sälarna behöver lugn och ro under den känsliga perioden då de ömsar sin päls. Blir de störda av nyfikna besökare eller båttrafik flyr de ner i vattnet och det kan orsaka problem med pälsen.

– Vi har infört förbud mot motorbåtar och ankring på vissa platser och även infört ett fiskeförbud. Marinreservatet gäller både uppe på land och under ytan, säger Elin Deremar.

Innan reservatet kom till gjordes en rad olika undersökningar. Man rådgjorde även med den familj som bor permanent på öarna, men även de kommer att omfattas av fiskeförbudet.

Undervattensmiljön vid Svenska högarna är varierad med ett rikt marint djurliv. Här finns omfattande blåmusselrev, djupa syresatta mjukbottnar artrika tång- och algbälten. Tillsammans bildar de friska ekosystem, där blåmusslorna genom sin stora utbredning har en särskilt viktig plats. De filtrerar havsvattnet och ger föda åt både fisk och sjöfågel.

– Eftersom öarna redan var skyddade och det mesta av havsområdet är allmänt vatten har det varken kostat särskilt mycket eller stött på något motstånd från de som annars brukar området, säger Elin Deremar.

Landområdena vid Svenska högarna kännetecknas av karg ytterskärgårdsnatur med kala renspolade hällar. Jättegrytor, hällkar och isräfflor finns i området. Träd och buskvegetation växer endast sparsamt i de mest skyddade lägena. Markvegetationen utgörs huvudsakligen av en örtrik rished innehållande kråkris, ljung och krypande enbuskar. På Storön finns en artrik flora med bland annat strandnarv och gyllenbjörnbär.

– Det är helheten som har varit avgörande här och inte just skyddet av en enda art, säger Elin Deremar.

Länsstyrelsens beslut att skydda ett större havsområde vid Svenska högarna grundar sig på det mål som regeringen har satt upp att stärka biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Ett nationellt etappmål är att minst 10 procent av Sveriges marina områden ska ha ett skydd senast år 2020.

– I Stockholms län har vi uppnått målet om tio procent och Svenska högarnas naturreservat bidrar till att stärka naturskyddsarbetet, säger Elin Deremar.

Redan i somras började tillträdesförbuden och restriktionerna gälla. Skyltningen kommer att uppdateras allt eftersom och i framtiden kommer reservatet också att föras in på sjökorten.