Radar · Utrikes

Lukasjenko: Jag kan ha suttit lite väl länge

Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko medger i en intervju att han möjligen suttit lite för länge på sin post. ”Ja, jag kan ha suttit kvar lite väl länge”.

Lukasjenko säger också att han är den enda som kan skydda landet just nu, och att han inte har för avsikt att avgå. Däremot utesluter han inte tidigarelagda presidentval, men tillägger att sådana kan ske först efter förändringar i grundlagen.

"Kommer inte släppa allt"

– Vi är redo att genomföra konstitutionella reformer, och jag utesluter inte ett tidigt presidentval efteråt, säger presidenten enligt radiokanalen Govorit Moskva, ett av flera statliga ryska medier som bjudits in till Lukasjenko för en intervju under tisdagen.

– Jag kommer inte att avgå på det här sättet. Jag har byggt upp Belarus i ett kvarts århundrade. Jag kommer inte att släppa allting bara så där. Om jag avgår kommer mina anhängare att bli massakrerade!

Stora folkliga protester har brutit ut i diktaturen Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Resultatet betraktas allmänt ha kommit fram genom valfusk, och bland annat EU och Storbritannien har sagt att man inte godtar det.

Vill närma sig Ryssland

I intervjun öppnar Lukasjenko också för ett fördjupat samarbete med Ryssland.

– Vi är redo att utveckla integrationen med Ryssland, men först och främst måste alla institutioner och projekt inom ramen för Unionsstaten (en överstatlig organisation med Ryssland och Belarus som medlemmar) börja fungera som de ska, säger han enligt Govorit Moskva.

Samtidigt varnar Lukasjenko för följderna för Rysslands del om Belarus ”faller” rapporterar den Moskvatrogna nyhetsbyrån RIA Novosti.

– Vet du vad vi har kommit fram till tillsammans med det ryska ledarskapet? Om Belarus faller, så står Ryssland näst på tur, säger han.

Fakta: Aleksandr Lukasjenko

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator. Hans utrikespolitik har till största del varit starkt prorysk, även om relationen till den ryske ledaren Vladimir Putin inte minst den senaste tiden varit ansträngd.

Några av Lukasjenkos främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda, däribland den tidigare vice premiärministern Viktor Hantjar och inrikesministern Jurij Zacharenko. Andra har misshandlats eller kastats i fängelse.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.
TT