Radar · Utrikes

Kolesnikova gripen – Ann Linde: ”Nytt lågvattenmärke”

Maria Kolesnikova under protester i Minsk i augusti.

Den belarusiska oppositionspolitikern Maria Kolesnikova har gripits vid gränsen mellan Belarus och Ukraina, enligt den belarusiska gränspolisen. ”Det är ytterligare ett sätt att chikanera oppositionen”, konstaterar Belaruskännaren Ingmar Oldberg.

”Maria Kolesnikova försökte lämna Republiken Belarus territorium illegalt, men greps vid gränsen”, skriver den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta på Telegram.

Kolesnikova ska enligt ukrainska Interfax ha rivit sönder sitt pass för att stoppa deporteringen till Ukraina. Ukrainas biträdande inrikesminister Anton Gerasjtjenko skriver på Facebook att oppositionspolitikern lyckats förhindra ”en tvångsutvisning från sitt hemland”.

Samtidigt ska två andra medlemmar i det övergångsråd som bildats efter det starkt ifrågasatta presidentvalet i augusti, Anton Rodnenkov och Ivan Kravtsov, ha tagit sig över gränsen och nu befinna sig i Ukraina.

"Knuffades ut"

– Rodnenkov, Kravtsov och Kolesnikova passerade tullkontrollen i en BMW, och fortsatte mot Ukraina. När de mötte en gränspatrull accelererade bilen kraftigt och försatte en av gränsvakterna i livsfara, säger Anton Bytjkovskij, talesperson för gränspolisen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Plötsligt befann sig Kolesnikova utanför bilen. Faktum är att hon knuffades ut ur bilen, som sedan fortsatte mot Ukraina, fortsätter han.

Den av frågetecken omgärdade operationen kan ha iscensatts av belarusiska säkerhetstjänsten, enligt en oppositionskälla till Interfax.

– Varken Anton Rodnenkov, Ivan Kravtsov eller Maria Kolesnikova hade några planer på att åka utomlands. Tvärtom, de var kategoriskt emot det. De hamnade vid gränsen efter det att de frihetsberövats. Troligen kördes de dit från arresten och tvingades lämna landet, som Olga Kovalkova, säger källan.

– Det var med största sannolikhet under en iscensatt situation, en provokation, som Kolesnikova greps, fortsäter hen.

Belaruskännaren Ingmar Oldberg, associerad medarbetare vid Utrikespolitiska institutet (UI), ser hanteringen av Kolesnikova som en del i en nedsvärtning.

– De säger ju själva att de vill stanna kvar. Det är nog lite grann ett sätt att smutskasta dem inför anhängarna, att få dem att framstå som tveksamma och fega, säger han.

Linde: "Bestört"

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett inlägg på Twitter att hon är ”bestört” över att människor i Belarus grips godtyckligt och att oppositionella tvingas i exil.

”Behandlingen av Maria Kalesnikova är ett nytt lågvattenmärke i ett förtryck som blir allt mer laglöst. Myndigheterna måste se till att alla som gripits av politiska skäl omedelbart släpps”, skriver hon.

Kolesnikova övermannades av maskerade män i centrala MInsk i måndags och kördes i väg i en minibuss, enligt oppositionen.

Nyheten har utlöst stor vrede i resten av Europa. EU-kommissionen kallar händelsen ”fullständigt oacceptabel” och kräver att Kolesnikova omedelbart friges, ett krav som även framförts av Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Hans litauiske kollega Linas Linkevicius går ännu längre, talar om ”stalinistiska” metoder och drar paralleller till den fruktade sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD.

"Sorglig utveckling"

Regeringen i Minsk bryr sig ”mycket lite” om omvärldens krav och fördömanden, enligt Ingmar Oldberg.

– De har bestämt sig för den här linjen, och de har stöd från Ryssland. Det är en mycket sorglig utveckling, men väntad, säger han.

Svetlana Tichanovskaja befinner sig sedan valet den 9 augusti i exil i grannlandet Litauen. I ett direktsänt videotal från Vilnius sade hon på tisdagen att omvärlden inte kan lita på den belarusiska staten så länge Lukasjenko sitter vid makten.

– Lukasjenko har ingen som helst legitimitet som president. Han representerar inte Belarus längre.

Ytterligare två framträdande kvinnor inom oppositionen, Veronika Tsepkalo och Olga Kovalkova, har lämnat Belarus efter presidentvalet.

Uppdaterad 12.40

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerade att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Tichanovskaja har två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta. Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Efter att Aleksandr Lukasjenko, som suttit på presidentposten sedan 1994, utropats till valets vinnare med 80 procent av rösterna tog kraftiga protester vid. Tusentals personer frihetsberövades och många skadades.

Den 11 augusti meddelade Svetlana Tichanovskaja att hon lämnat Belarus för grannlandet Litauen, som under många år fungerat som en fristad för den belarusiska oppositionen.

I helgen som gick dök oppositionspolitikern Olga Kovalkova upp i Warszawa, dit hon tvingats av belarusiska myndigheter, och i måndags fördes Maria Kolesnikova bort i Minsk.