Radar · Djurrätt

Älgjakten i gång – tiotusentals kalvar skjuts

I veckan drog jaktsäsongen i norra delarna av Sverige i gång.

Igår drog älgjakten i de norra delarna av landet i gång. Under jaktsäsongen i Sverige, som pågår fram till och med februari, väntas tiotusentals älgkalvar skjutas till döds.

Sverige har idag med sina omkring 300 000–400 000 älgar en av världens tätaste älgstammar. Varje år skjuts drygt 80 000 älgar till döds under jaktsäsongen, som inleds årligen i landets norra delar första måndagen i september och i södra Sverige den andra måndagen månaden därpå.

Älgar kan bli upp till 25 år gamla, men en tredjedel av älgarna som skjuts under en jaktsäsong är kalvar under ett år, visar statistik från Länsstyrelserna.

Under jaktsäsongen 2019/2020 sköts 80 354 älgar av jägare. Av dem var 34 429 älgkalvar, alltså älgar som aldrig hann bli ett år gamla. Säsongen innan fälldes totalt 83 059 älgar, varav 35 398 älgkalvar.

Djurrättsalliansen är starkt kritiska till älgjakten. De menar att det inte är etiskt försvarbart att döda andra tänkande och kännande individer, oavsett om det är vuxna djur eller kalvar som skjuts.

– Vi människor behöver inte döda andra för att leva och det är även absurt att det av vissa ses som ett nöje att ta livet av andra. Vad ger oss människor rätten att sätta oss över alla andra djur som lever här och bestämma hur många av varje art som får finnas? Vi menar att vi inte har den rätten, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Oförändrad jakt trots coronapandemin

Coronapandemin väntas inte påverka årets älgjakt avsevärt. Enligt Björn Sundegren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, handlar det mest om att följa rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, även om flera led i jakten, som exempelvis samåkning till och från pass, kan påverkas av pandemin.

– När man väl är ute på pass så är man ju så socialt distanserad man kan bli, säger Björn Sundgren.

– Vi hade tidigt i somras kontakt med Folkhälsomyndigheten för att höra om det fanns specifika råd, det var när de hade rekommendationen om två timmars bilfärd. Det är väl kanske samlingar inför jakten mest annars, att många som vanligtvis samlas i byastugor får samlas utomhus istället, säger Björn Sundgren till TT.

Fakta: Älgstammen i Sverige

Det finns mellan 300 000 och 400 000 älgar i Sverige. Älgar finns i alla län, utom på Gotland.

Under jaktåret 2018/2019 var antalet fällda älgar 83 076 stycken. Det är 1 700 färre älgar än jaktåret 2016/2017 då antalet var 84 785, visar statistik från älgdata.se.

Antalet fällda älgar var som flest under mitten av 1980-talet. År 1982/83 var antalet fällda älgar 174 700 stycken.

Bara hälften av älgkalvarna överlever till ett års ålder, dödligheten för kalvarna är högre i regioner där det finns björn.

Älgen är inget flockdjur, men man kan ofta se en älgko med kalvar eller tjur och ko i följe inför parningen.

Källor: TT / Jägareförbundet och Jordbruksverket