Energi

Ta det lugnt med beskärningen

Unga träd kräver korrekt uppbyggnadsbeskärning.

Att beskära fruktträd kräver både djup kunskap och bra teknik. För även om det ser enkelt ut när proffsen arbetar med sekatören kan det lätt gå fel när lekmannen är framme. Den som gör rätt kan se fram emot sötare, större och friskare frukt.

Det är höst och äppelträden dignar av ätmogen frukt. I många trädgårdar ligger fallfrukten i högar och på garageuppfarterna står fyllda lådor med skyltar ”Varsågod att ta!”. Men inte alla fruktträdsägare är lika lyckligt lottade. Trädgårdsmästaren Jessica Ozan, som driver företaget Green Garden Stockholm, är på plats i en villaträdgård för att se över beståndet av äppelträd. Ett av träden, som har över 70 år på nacken och en kraftigt grönskande krona, är helt utan frukt.

– Detta är ett typiskt exempel på när man har beskurit alldeles för hårt. Då försvarar trädet sig genom att skicka ut en massa vattenskott, för att ta igen förlorad bladmassa. Men det har ingen energi kvar för att bilda frukt.

Hon pekar på det fruktlösa trädet där långa vattenskott skjuter rakt upp från trädets grenar.

Ta det lugnt

Jessica Ozan är certifierad fruktträdsbeskärare och har arbetat med trädgård i 25 år.

– Det är något speciellt med att få bygga upp och forma ett vackert kronträd. Det är både fysiskt utmanande, tankekrävande och konstnärligt på samma gång.

Hennes främsta råd till den som ska klippa sitt äppelträd själv är att ta det lugnt med såg och sekatör.

– De flesta lekmän tar i för mycket. Ett vanligt misstag är att klippa bort fruktveden, det vill säga knopparna där blomman skulle ha kommit. Då blir man utan frukt.

Har skadan redan skett är det tålamod som gäller. För som så mycket annat i trädgårdens värld finns det inga snabba lösningar.

– Om träden är fulla av vattenskott tar man bort en tredjedel i taget under minst tre år i rad. Då lugnar trädet ner sig och man kan börja bygga och forma det igen.

Fem år

Jessica tillägger att det kan ta hela fem år att få ordning på ett alltför hårt åtgånget träd. Tänk också på att inte beröva äppelträdet alla dess grenar och löv – det krävs ett ordentligt bladverk för att kunna producera frukt.

– Det behövs cirka 70 blad för ett enda äpple. Att beskära så hårt att det ser ut som ett skelett är absolut inte bra, varken för trädets hälsa eller skörden.

Främsta skälet till beskärning är att man vill få in ljus i grenverket – det håller borta sjukdomar, samtidigt som frukten blir stor och smakrik – samt att man vill forma en vacker krona. Håll även koll på svampangrepp.

– Plocka bort alla angripna äpplen, både från trädet och från marken, säger Jessica och visar ett mumifierat, brunt äpple där svampen har fått fäste.

Förr sa man att vårvintern är den rätta tiden att putsa sina äppelträd. I dag hör man lika ofta att det är JAS-månaderna, det vill säga juli, augusti, september, som gäller.

Vad är egentligen rätt?

– Det berodde nog mest på att trädgårdsmästarna hade lite mindre att göra på vintern så det passade bra att beskära då. Men sett till trädens bästa är JAS lämpligast. Då är de inriktade på fruktsättning och det blir inte lika många vattenskott eller rötangrepp som om man beskär vid annan tidpunkt, säger Jessica.

Ta bort "rockhängare" det vill säga kvarlämnade grenstumpar
Ta bort "rockhängare" det vill säga kvarlämnade grenstumpar. De leder lätt till rötangrepp. Men lämna grenkragen, den veckade del av barken mellan stam och gren, för då läker snittet snabbare och du undviker rötskador. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Undantag

Det finns dock undantag. Unga träd som är under uppbyggnad för att få en vacker och stabil trädkrona ska beskäras på vårvintern då träden är inriktade på tillväxt. Även riktigt gamla träd som har dålig eller ingen tillväxt kan ansas då. Uppbyggnadsbeskärningen är egentligen viktigast, för det är då man formar trädets framtid, berättar Jessica. Alla fruktträd behöver den behandlingen.

– Det ska alltid ske på vårvintern. För ett äppelträd kan man räkna med att detta tar minst tre år.

Till syvende och sist handlar allt om bra teknik, snarare än rätt tidpunkt.

– Det pratas nästan bara om när på året man ska beskära, men tekniken, alltså hur snitten ska läggas och hur kronan ska byggas eller formas, är mycket viktigare. En dålig beskärning är dålig även om den görs vid rätt tidpunkt, säger Jessica Ozan.