Intro

Ta chansen – skapa nytt

Vi är här. Mitt i hetluften. Och delar våra öden med människor och levande arter runt om i världen. Så har det alltid varit men coronakrisen gör saker tydligare. Ruskar om vår existens på alla plan, för en del på ett mer smärtsamt sätt än för andra.

Hur kan vi göra världen till en bättre plats? Kris kan ju betyda utveckling. För sådant som hälsa, natur och ekonomi. Syres Madeleine Johansson har pratat med infektionsprofessorn Björn Olsen, ekologen Pella Thiel och miljöekonomen Thomas Sterner.

Det kan hända  en sak i skyltfönstret och något helt annat bakom kulisserna. Det finns företag som ser ut att göra hållbara saker för planeten och dess invånare. Men som i själva verket bryter mot både miljömål och mänskliga rättigheter.

Nu kommer EU införa en lag som reglerar hur företag hanterar skador mot miljön och mänskliga rättigheter. Syres Hanna Strid skriver om det i dag.

Och så var det där med kärnkraft. Enligt EU-domstolens generaladvokat får EU:s medlemsländer subventionera det som både kan explodera och haverera på ett oåterkalleligt sätt. Men EU-domstolen har sista ordet. Syres Olof Klugman berättar mer om det här.

Själv har jag ägnat mig åt mjölk. Nej, inte badat i den som Kleopatra. Eller skvimpat det vita i teet. Nope, jag har bara kikat lite på vad mjölkbönder i EU har för sig just nu.

Hoppas du hittar saker som intresserar dig i tidningen.

Vi finns här och fortsätter att hålla koll på världen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV