Energi · Mat med Jenny

Skrymslet som vill få gäster att välja veganskt

Michelle Bäck påbörjade veterinärstudier i Uppsala.

Norrköping är en stad med närmare 100 000 invånare. Ändå finns här inte en enda vegansk krog som håller öppet kvällstid. Men den nya restaurangen Skrymslet under trappan ritar om den östgötska kartan.

Bara ett stenkast från Motala ström och två stenkast från det gamla industrilandskapet ligger den nya veganska restaurangen Skrymslet under trappan. Bakom konceptet står Michelle Bäck som är uppvuxen i Norrköping. Hon brinner för djurrätts- och miljöfrågor.

– Jag vill kort och gott att fler ska välja en vegetabilisk kost. Vi har fantastiska lunchrestauranger i Norrköping, men ska man på dejt är valmöjligheterna ytterst begränsade och jag ville ändra på detta, säger hon.

På restaurangen finns mat för de flesta smaklökar. Hon beskriver rätterna som comfort food, det vill säga mat som är varm och mysig och som inger en känsla av trygghet. Och som inte nödvändigtvis måste ha ett nyttighetstänk.

Ingen kaninmat

Menyn består bland annat av Fransosen som är en gryta på svamp, rött vin, schalottenlök, rödbeta, syltlök och morötter som serveras med potatismos och vitlöksbröd och av Mexikanaren – en gryta på jackfrukt, porter, chili, svarta bönor, schalottenlök och sötpotatis som serveras med tortillachips och rostad majs.

Många har en skev bild av vegetabilisk mat, menar Michelle Bäck och hennes mål är att förändra uppfattningen om att veganskt är kaninmat.

– På Skrymslet hittar du ingen raw food eller några sallader. Om jag kan få en person att vid ett mål mat välja bort animalier så har jag lyckats med det jag vill åstadkomma med Skrymslet under trappan, säger Michelle Bäck.

Slakteribesök förändrade

Som barn drömde hon inte alls om att starta restaurang. Hon tyckte om djur och ville bli veterinär. Och så fick det bli. Michelle Bäck och sambon tog sitt pick och pack och drog till Uppsala. Där påbörjade hon veterinärstudierna och de passade i samma veva på att bli vegetarianer.

Under det tredje året var det dags för besök på slakteri.

– Efter det förändrades jag. Jag ville inte hjälpa ett fåtal djur på klinik längre, utan förhoppningsvis fler djur genom förändrad syn. Det räckte inte med att jag inte åt animalier. Jag ville få andra att i olika utsträckning välja bort det med. Så jag sadlade om, avslutade mina veterinärstudier och började läsa företagskurser på distans. Och nu är jag här, fem år senare med Skrymslet under trappan, berättar Michelle Bäck.

Skakiga tider

Planen var förstås inte att öppna en restaurang mitt under en pågående pandemi. I en tid då människor uppmuntras att stanna hemma och där restriktionerna för restaurangerna är att hålla avstånd och undvika trängsel, väljer många att hoppa över restaurangbesöken.

– Självklart är man orolig och ovissheten för framtiden är stor. Det är svårt nog att starta en restaurang, ännu svårare att starta en sådan nischad restaurang och ännu svårare att göra detta mitt i coronatider. Jag har satsat allt jag har i det här projektet och tycker det skulle vara otroligt trist om vi inte lyckades enbart på grund av att vi inte fick en ärlig chans i dessa tider, säger Michelle Bäck.

Michelle har ett råd till andra veganska restauranger.

– Folket vill stötta restauranger de tycker om, så var en sådan restaurang de vill ska vara kvar efter denna kris är över.