Radar · Miljö

Överfulla mjölklager får EU-pengar

En ko i lugn och ro.

Mjölkbönder får inte sin mjölk såld och får subventioner från EU för att lagra den. Samtidigt väljer allt fler konsumenter bort mjölk, av miljö- och hälsoskäl.

Under torsdagen arrangerade European milk board, EMB, protester i flera länder. I till exempel Tyskland, Danmark, Frankrike och Italien. Det rapporterar Lantbrukets affärstidning, ATL.

I Frankrike sprutade bönder ut mjölkpulver ur sina traktorer i protest.

Mjölkpulver är ett sätt att ta hand om överproduktion av mjölk och ge den en extra lång hållbarhet. Vanlig mjölk innehåller uppemot 90 procent vatten men mjölkpulver endast runt 3 procent. Det fås fram genom till exempel frystorkning.

– Vi måste gå ner i produktion under krisen för just nu svämmar lagren över med mjölkskum runt om i Europa, säger Kjartan Poulsen, representant för EMB i Danmark till ATL.

EU har givit subventioner till mjölkbönder så att de kan lagra till exempel mjölkpulver som de inte får sålt. EMB hade hellre velat se att EU istället tvingar bönderna till att gå ner i produktion.

– Vi tycker det är helt fel att ge subventioner till lagren. Samma sak gjordes mellan 2015 och 2016. Och då svämmade lagren över snabbt. Det tog flera år innan vi fick slut på dem och kunde återgå till normala nivåer, säger Kjartan Poulsen till ATL.

Han fortsätter:

– Hade det inte varit för corona så hade vi ju såklart varit i Bryssel och demonstrerat men nu respekterar vi pandemin och de regler som finns.

– Vi har sett sen innan att det som sker i Europa kan ta några månader innan det når oss. Vi kommer få problem här i Norden om subventionerna till lagren ligger kvar.

Skadlig mjölk

Sedan 1980 har konsumtionen av mjölk i Sverige minskat med över 50 procent. Från 162 liter till 73 liter per person 2018. Produktionen av mjölk har minskat med ungefär 300 tusen ton under 20 år. En liknande utveckling kan ses i andra länder runtom i Europa.

Vad som tidigare sågs som en hälsodryck har forskare påvisat som en riskfaktor för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Mjölkindustrin bidrar till växthusgaser som kommer mest från kornas fodersmältning då metangaser bildas. 1 kg mjölk orsakar  mellan 1 och 1,5 kilo växthusgaser. 1 kilo ost kan ge uppemot 15 kilo av nämnda utsläpp. Lagring av kogödsel, produktion av foder och transporter ger också sammantaget stora utsläpp.

Djurrättsorganisationer och nätverk som till exempel Mjölksanningen larmar om hur mjölkkor far illa och blir sjuka i  mjölkindustrin. Samtidigt ökar försäljningen av växtbaserade produkter som ersätter mjölk, till exempel havredryck.