Radar · Nyheter

Krigsslutet firas: Vi vill ha mer samarbete

Norges kung Harald under 75-årsevenemangen i Oslo på fredagen.

75-årsdagen av andra världskrigets slut i Europa firas i coronapandemins skugga. Stats- och regeringschefer i bland annat Frankrike, Norge, Storbritannien och Tyskland deltar i högtidliga evenemang, men den vanliga folkfesten uteblir.

I Oslo, där krigsslutet kallas frigjøringsdagen, har en ensam vit fredsduva släppts över Nobels Fredssenter, och kungafamiljen deltar i flera ceremonier.
I Berlin lade förbundskansler Angela Merkel, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och andra tyska toppolitiker ner minneskransar i minnesmonumentet Neue Wache.

– Om vi inte håller ihop Europa, även under och efter denna pandemi, lever vi inte upp till den 8 maj, sade Steinmeier i sitt tal.

– Vi vill ha mer, inte mindre, samarbete i världen.

Champs-Élysées i Paris rapporteras ha varit spöklikt tom när Frankrikes president Emmanuel Macron deltog i ett lågmält högtidlighållande vid Triumfbågen.

I Storbritannien brukar veteraner hålla gatuparader, men dessa tillåts inte i pandemitider. Drottning Elizabeth, en av få kvarvarande världsledare som deltog i andra världskriget, håller tv-tal. Det är dock förinspelat i Windsor, där hon sitter i karantän.