Radar · Morgonkollen

Georgiens brottsdömde expresident får toppjobb 

Georgiens expresident Micheil Saakasjvili för ett år sedan när han återvände till Ukraina.

Den georgiske och brottsdömde expresidenten Micheil Saakasjvili har fått en topposition i ett rådgivande reformorgan i Ukraina.

Saakasjvili fick tillbaka sitt ukrainska medborgarskap för ett år sedan. Det beslutet togs av Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj, som har lovat att säkra investeringar från väst och att befria landet från korruption.

Förra månaden föreslog han att Saakasjvili skulle bli vice premiärminister för att leda reformarbetet. Men den idén fick inget stöd och nådde inte parlamentet för omröstning.

Nu, efter veckor av förhandlingar i det fördolda, återkommer Zelenskyj med ett dekret som ger Saakasjvili den nya posten. En utnämning den vägen behöver inte passera parlamentet.

”Jag tror att han förmår ge ytterligare energi till det nationella reformrådet och hjälpa landet till viktiga förändringar”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Micheil Saakasjvili belönades med ukrainskt medborgarskap och posten som guvernör i Odessa sedan han stött Zelenskyjs företrädare Petro Porosjenko efter Majdan-upproret.

Sedan hamnade han i konflikt med Porosjenko och fråntogs 2017 sitt ukrainska pass. I februari 2018 deporterades han.

Saakasjvili har en dom på tre års fängelse för maktmissbruk i Georgien, där han var president mellan 2004 och 2013.

Georgiska myndigheter vill se honom utlämnad.