Radar · Politik

Stora protester mot annektering av Västbanken

Protester mot Israels annektering av Västbanken i Tel Aviv under lördagen.

I helgen protesterade flera tusentals människor i Israels huvudstad Tel Aviv mot landets planer på att annektera Västbanken. Israel och Palestina befinner sig vid en brytpunkt, menar både politiker och demonstranter.

Tusentals människor samlades i Israels huvudstad Tel Aviv i lördags för att protestera mot att Israel planerar att starta annekteringen av stora delar av Västbanken den första juli. Om premiärminister Benjamin Netanyahus plan blir verklighet skulle omkring 30 procent av Västbanken annekteras, enligt i24 News.  Donald Trump har redan givit planen sitt stöd – samtidigt som EU:s utrikeschef Joseph Borell i maj i år sa att ”hela vår diplomatiska kapacitet” ska sättas in för att få Israel att tänka om.

Från palestinskt håll är kritiken stor som menar att omvärlden måste agera. Israels nu 53 år långa historia av våld mot palestinierna ”måste vara incitamentet för det internationella samfundet att avvisa den israeliska annekteringsplanen och vidta praktiska åtgärder för att erkänna staten Palestina”, enligt Saeb Erekat, sekreterare för den Palestinska befrielseorgansiationen, PLO, rapporterar Middle East Monitor.

Syre har sökt utrikesminister Ann Linde för en kommentar men har i skrivande stund inte fått något svar på vad Sverige och EU gör i frågan om annekteringen, som aktualiserats ytterligare i och med helgens stora demonstrationer. I maj sa utrikesministern till TT att:

– EU kommer nu att föra olika samtal för att förhindra att det blir en annektering.

Fred ett måste

Under lördagen protesterade både israeler och palestinier i Tel Aviv. Tidningen Haaretz skriver att polisen först inte gav tillstånd för demonstrationen med hänvisning till coronaviruset. Men sent på fredagen backade polisen från det tidigare beskedet och meddelade att protesten fick grönt ljus.

Till protesterna, som drog till sig tusentals deltagare, kom både judisk och arabisk befolkning. 17-åriga Tegan, som kom från staden Taibeh för att delta, säger till tidningen att detta inte var hennes första demonstration:

– Jag protesterar för att det varit tillräckligt med blodsutgjutning. Vi måste skapa fred mellan judar och araber nu. Det har varit tillräckligt med rasism, tillräckligt med mord, vi måste vidare från det. Bibi (smeknamn för premiärminister Benjamin Netanyahus) och Trump är rasister och jag är rädd för vad som kommer att hända om det blir en annektering, säger 17-åriga Tegan som demonstrerade i Tel Aviv i helgen.

Flera israeliska politiker närvarade vid protesterna. Ayman Odeh, israelisk politiker och ledare för Joint List alliance , en koalition av tre arabiska partier i Israel, menade att man nu befinner sig vid en brytpunkt. Den ena vägen framåt är ett demokratiskt samhälle där alla tillåts leva sida vid sida. Det andra alternativet är enligt honom betydligt mörkare:

– Den andra vägen leder till hat, våld, annektering och apartheid. Vi är här på Rabin Square för att välja den första vägen, sa Ayman Odeh under lördagens demonstration i Tel Aviv, rapporterar Haaretz.

"Dödar hopp"

Euronews skriver att den av Israel planerade annekteringen skulle döda hoppet om en palestinsk stat, eftersom Västbanken utgör hjärtat i en sådan. Demonstranterna uppmärksammande under lördagen också Iyad Hallak, en palestinsk man som förra helgen dödades av israelisk polis. Syre har tidigare rapporterat om händelsen som jämförts med mordet på den svarta amerikanen George Floyd.

Haidar Eid, professor vid universitetet i Gaza, menar att hoppet om en tvåstatslösning nu är på väg att gå om intet helt. Eid argumenterar i en opinionstext publicerad av Al Jazeera för att avtalet från 1993, om en tvåstatslösning, mellan den palestinska myndigheten och Israel varit dömt att misslyckas från början. En verkligt ekonomiskt, politiskt och fysiskt självständig palestinsk stat kan enligt Haidar Eid aldrig existera under de koloniala förutsättningar som avtalet erkänner. Yaser Arafat (PLO eller palestinska myndigheten – vad skrev han på som företrädare för?) och hans rådgivare skrev på ett avtal som under 27 år fortsatt ”föda en illusion”, enligt Haidar Eid. Illusionen riskerar nu att komma till ett abrupt slut om Israel påbörjar en annektering av Västbanken den första juli.

Donald Trump presenterade tidigare i år en fredsplan för Israel och Palestina. Planen har kritiserats hårt för att vara ensidig och gynna Israel långt mer än palestinierna. I Trumps fredsplan tillskrivs den viktiga staden Jerusalem helt till Israel – medan palestinierna hänvisas att välja en annan huvudstad.