Glöd · Debatt

”Samma statliga övervåld och rasism i Israel och USA”

De israeliska poliserna säger att de trodde att Iyad al-Halak var beväpnad, men det var han inte.

DEBATT Med all rätt upprörs världen av det brutala övervåld som amerikansk polis använde mot George Floyd och som ledde till hans död. Många är förvånade över hur något så brutalt kan ske i dag i USA där formell diskriminering är förbjuden som en följd av medborgarrättsrörelsens genomslag – svarta liv ska tillmätas samma betydelse som vita och få samma skydd. Black lives matter.

Några dagar efter mordet i Minneapolis dödades Iyad Hallak i Östra Jerusalem. En autistisk 32-årig palestinier på väg till sina studier. Han sköts med ett antal skott av israeliska poliser, också det ett kallblodigt dåd. Han är dessvärre inte heller ensam om sitt öde. Dagligen ägnar sig staten Israel genom sin polis och militär åt övervåld mot palestinier, som traumatiseras, skadas för livet eller, som i fallet Hallak, förlorar livet. Här gäller inte heller statligt stöd för skydd av palestinierna, inte ens för dem som bor i Israel och är medborgare där.  Tvärtom, Nationalstatslagen är ”unique to the Jewish people”. Palestinian lives do not matter för staten Israel.

USA och Israel har båda en kolonial mentalitet präglad av en överlägsen hållning och en självpåtagen rätt att agera med statsvåld mot ”de andra”: svarta eller palestinier. Rätt och slätt: rasism!

Parallellen mellan USA och Israel blir uppenbar när de båda morden sker strax efter varandra. Kommer då någon eller några att ställas till ansvar för dödandet? I Israel, troligen inte. Det är ytterst ovanligt att israeliska poliser eller soldater som skadar eller dödar palestinier ställs inför rätta och döms, i varje fall inte till något kännbart straff. Om en palestinier hade begått motsvarande brott skulle livstidsdom varit självskriven.

Sveriges folkvalda i riksdag och EU-parlament är alltför tysta och passiva vad gäller detta övervåld. Fördömanden hörs någon gång men endast ord biter inte på stater med hybris som Israel och USA. Kalla upp ambassadörer, avbryt förmånliga handels-, forsknings- och associationsavtal, inför sanktioner – gör något konkret!

Som privatpersoner har vi alla en plikt att uppmärksamma och höja våra röster när vi ser uppenbara brott mot mänskliga rättigheter. Rasism får aldrig tolereras, vare sig i USA eller Israel, i Minneapolis eller Östra Jerusalem!

#BlackLivesMatter   #PalestinianLivesMatter