Radar · Integritet

Rasismvarning för kineser ”toppen av isberg”

Resande kineser bör inte sikta in sig på Australien, enligt resevarningen som utfärdades i fredags.

Kina varnar sina invånare för att resa till Australien, till följd av vad som beskrivs som ökad ”diskriminering och rasistiskt våld mot kineser och asiater” i spåren av coronapandemin. Och turismtappet för Australien kan vara ”toppen av ett isberg” i bråket länderna emellan, skriver den kinesiska statskontrollerade tidningen Global Times.

Om Australien vill återuppbygga de ekonomiska relationerna måste landet göra ”stora förändringar i sin hållning till Kina”, annars kommer landet fullständigt förlora intäkterna från kinesiska konsumenter, skriver Global Times i en artikel på måndagen.

Australien har sedan i april gått i bräschen för en oberoende granskning av coronavirusets utbrott, som tros ha sin upprinnelse på en djurmarknad i Wuhan i Kina.

Kina har hotat med att relationen mellan länderna kan ta skada av ett sådant förfarande, och signalerat att kinesiska konsumenter kan komma att bojkotta australiska produkter om man gick vidare med granskningen.

Därefter har Kina bland annat stoppat import av nötkött från Australiens största exportörer. Formellt har dock den åtgärden inte något med granskningskravet att göra.

Australiens handelsminister Simon Birmingham, som menar att Kinas varning för rasistiskt våld i Australien saknar grund, säger att han utan framgång har försökt nå sin kinesiske kollega i veckor.

– Tyvärr så har våra försök till diskussion än så länge mottagits negativt. Det är nedslående, säger Birmingham.

Kina är Australiens största exportmarknad och tar emot 30 procent av landets export.