Radar · Nyheter

Oljepriset tillbaka – lika högt som i mars

Kinas rekordhöga import av olja är en av de faktorer som nu driver upp priset på olja.

När coronakrisen slog till föll oljepriset fritt. Nu är det tillbaka på samma nivå som i mars. En uppgörelse om att hålla ner utvinningen är en viktig orsak – en annan att Kinas oljeimport slog rekord i maj.

På måndagen kostar ett fat nordsjöolja 42,80 dollar. Den amerikanska WTI-oljan – som i mitten av april hade ett negativt pris – kostar nu 40 dollar fatet. Så höga har priserna inte varit sedan i mars, rapporterar Reuters.

I lördags kom länderna i oljekartellen Opec överens med Ryssland om att den begränsning av oljeutvinningen som råder ska fortsätta till slutet av juli. Länderna tar nu upp 10 miljoner fat mindre varje dag jämfört med före coronakrisen, vilket motsvarar 10 procent av den globala produktionen.

Trots att samhällen världen över ännu i stor utsträckning är nedslängda växer nu Kinas ekonomi. Redan i april rapporterades att industriproduktionen steg med 3,9 procent jämfört med samma månad förra året. Nu rapporteras att Kina under maj importerade mer olja än någonsin, vilket bidragit till att trycka upp priset.

I slutet av maj rapporterades också att utsläppen i Kina ökade snabbt och att luftföroreningarna redan då var värre än före pandemin.