Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter:
Regeringen vill se pant på mobiler och annan elektronisk utrustning som innehåller viktiga och sällsynta metaller, rapporterar TV4 Nyheterna. Kubas president Miguel Díaz-Canel har förklarat coronaviruspandemin under kontroll då önationen inte har haft några covid-19-relaterade dödsfall under åtta dagar. Från och med i dag måndag höjs gränsen för hur många personer som får samlas i Danmark från tio till 50 personer, meddelar myndigheterna.

"När någon säger att han blivit rik genom hårt arbete, så bör du fråga: vems arbete? " – Don Marquis (1878–1937), amerikansk författare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det världshavens dag. Dagen instiftades av FN för att belysa att haven är något som alla människor delar gemensamt och måste värna och ta hand om.

DET HÄNDE DÅ

För 15 år sedan, 2005, avslöjade dokument från Vita huset att president Bush utformat USA:s klimatpolitik som ett tack till oljebolaget Exxon för dess stöd i hans valkampanj. I dokumenten tackades bolaget för sitt ”aktiva engagemang” och ombads även ha åsikter om klimatpolitiken. USA sade sedan nej till det internationella Kyotoprotokollet för att minska växthuseffekten, vilket gynnade Exxon.

För 125 år sedan, 1895, skrev svenska tidningar att sågverksbolagen olagligt spärrade flottning på älvarna med bjälkar, kedjor och flottbroar så att inte skogsbönderna kunde sälja sitt virke till vem de ville. ”Det börjar nu bli tämligen kändt, hur sågverksbolagen i Norrland skinnat bönderna på skog samt…. lura dem vid s.k. skogsköp”, stod det i spalten.

För 144 år sedan, 1876, avled George Sand, pseudonym för Aurore Dudevant, 72 år gammal. Hon var en av de första riktigt kända franska kvinnliga författarna. Sand skrev över 100 romaner, skådespel och noveller. Hon förde upp kvinnans jämställdhet till debatt, tog parti för de svaga och sades vara tidig socialist. Dessutom chockade hon samtiden med sitt fria liv och sina förbindelser med olika män.

7…

… svanar – ett föräldrapar och fem ungar – orsakade en dryg timmes trafikstockning på riksväg B1 i närheten av Paderborn i Tyskland för 20 år sedan, 2000. Polisen ryckte ut och skyddade fåglarna till dess de beslutade att gå tillbaka till en sjö i närheten.