Radar · Nyheter

Mordet på Palme – här är de olika spåren

Ett hav av rosor i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan där Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986.

På onsdag får vi svaret: Vem sköt Olof Palme? Åtminstone är det vad många hoppas då chefsåklagaren Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander håller presskonferens. Teorierna kring mordet har varit oräkneliga – Syre listar här de mest omdiskuterade.

Skandiamannen
Enligt uppgifter i flera medier under våren är den så kallade Skandiamannen den person som Palmeutredarna kommer peka ut som mördare. Han stämplade ut från sin arbetsplats i Skandiahuset, någon minut före mordet. Han anmälde sig själv som vittne och berättade i flera medier om vad han upplevt. Inför ed i tingsrätten under rättegången mot Christer Pettersson – som dömdes, men senare frikändes– sa han att han varit delaktig i upplivningsförsöken av Olof Palme. Detta har inte kunnat styrkas av andra vittnen på platsen.

Sydafrika
Teorin bygger på att den sydafrikanska säkerhetstjänsten ska ha genomfört mordet på grund av Olof Palmes engagemang mot apartheidregimen. Medieuppgifter har förekommit under våren – om än i mindre omfattning än när det gäller Skandiamannen – som pekat mot att Palmeutredarna är övertygade om sydafrikansk inblandning. Så sent som under måndagen skriver The Guardian om att  Palmeutredarna besökt Sydafrika i mars i år och fått med sig dokumentation från den sydafrikanska säkerhetstjänsten.

33-åringen
Den första som häktades för mordet på mordet. Han befann sig i området runt mordplatsen och lämnade motstridiga uppgifter om vad han haft för sig. Han avskrevs från utredningen, men journalisten Anders Leopold hör till dem som fortfarande är övertygad om hans skuld. Denne tror att 33-åringen sköt Palme på uppdrag av Sydafrika.

PKK
Den första spaningsledaren Hans Holmérs huvudspår. Hypotesen var att kurdiska PKK mördat Palme efter att organisationen terrorklassats i Sverige.

Christer Pettersson
Fälldes för mordet i tingsrätten efter att Lisbeth Palme pekat ut honom. Enligt hovrätten fanns en rad frågetecken kring hennes vittnesmål och Pettersson friades. 2018 avslöjade Uppdrag granskning en rad felaktigheter i utredningen kring Christer Pettersson. Bland annat framkom att ett av de viktigaste vittnena – knarklangaren Sigge Cedergren – blev förhörd över fyrtio gånger och successivt ändrade sin historia.

Polisspåret
Egentligen inte ett spår, utan en rad indicier mot grupperingar inom polisen och enskilda poliser. En av de flitigast utpekade är den så kallade polisman A. Denne lämnade Södersjukhuset på morddagens morgon trots läkarens avrådan. Han var då nyopererad efter en brusten blindtarm.

Stay behind
Stay behind var ett Nato-kontrollerat nätverk i Västeuropa som skulle arbeta för fortsatt motstånd vid en sovjetisk ockupation. Misstankarna om deras inblandning i mordet hänger ihop med statsministerns nära förestående resa till Moskva. Idéer fanns vid tiden för mordet om att Palme var en ”landsförädare” som skulle ”sälja ut” Sverige till Sovjetunionen.