Radar · Miljö

Grön satsning kan skapa över 100 000 jobb i Australien

Folktomt i coronatider utanför operahuset i Sidney.

Genom att ge stimulansbidrag till verksamheter med förnybar energi istället för fossila bränslen, kan tre gånger så många jobb skapas i Australien. Det här visar en ny rapport.

I rapporten slår konsultföretaget Ernst & Young fast, på uppdrag av Världsnaturfonden, WWF, att 100 000 jobb över hela Australien kan skapas – samtidigt som utsläppen av växthusgaser minskar efter coronapandemin.

Vad som krävs är ett regeringsfokus på förnybar energi och klimatvänliga projekt för att driva den ekonomiska återhämtningen.

Och receptet för det här är till exempel ett snabbspår för vind- och solparker som redan har godkänts. Det skulle öka kraftöverföringskapaciteten och ger stöd åt nya industrier inom batteritillverkning, elbussar och samtlig tillverkning som drivs med hjälp av förnybar energi.

För varje miljon australiska dollar, det vill säga drygt 6 miljoner svenska kronor, skapas 4,8 heltidsjobb inom förnybar infrastruktur eller 4,95 jobb inom energieffektiva branscher och sektorer.

Det går att jämföra med återhämtningspengar på verksamheter som drivs med fossila bränslen – där skapar varje miljon australiska dollar bara 1,7 heltidsjobb. Det rapporterar The Guardian.

Men enligt en läckt rapport, som Syre tidigare har skrivit om, ser den australiska regeringen energikällan gas som den stora klimatsatsningen för landet efter coronakrisen och reflekterar inte över andra alternativ.

Nicky Ison är energi-omställningschef på WWF i Australien och betonar till The Guardian att både statliga och territoriella regeringar har en möjlighet nu att återuppbygga ekonomin på ett sätt som skapar välstånd i enlighet med Parisavtalet.

– Vi tror att det här är ett tillfälle. Det var en kamp med ekonomin även före covid-krisen och det är ännu större kamp nu. Men ett rent stimulanspaket kan ta itu med de problem som håller tillbaka de förnybara energikällorna och får bollen att rulla så att mer än 100 000 jobb kan skapas, säger hon i en intervju med The Guardian.