Radar · Miljö

Ny delseger för Standing Rock: tillfälligt stopp för omstridda oljeledningen i North Dakota

Demonstranter som stöttar Standing Rock Sioux-stammens protester, framför Vita huset i september 2016.

I måndags kom en viktig delseger för alla aktivister som i fyra år protesterat mot oljeledningen Dakota access pipeline. En federal domstol beslutade att ledningen måste stängas och tömmas på olja i väntan på en ny miljöutredning.

– I dag är en historisk dag för Standing Rock Sioux-stammen och de många människor som har stöttat oss i kampen mot oljeledningen, sa Mike Faith, ordförande för Standing Rock Sioux i ett uttalande, skriver New York Times.

Domstolsbeslutet innebär att ledningen måste stängas och tömmas på olja innan den 5 augusti, detta i väntan på en ny miljöutredning. Detta är en uppföljning av ett tidigare beslut från mars i år, som krävde att det görs en bättre utredning av riskerna för ett större oljeläckage och om systemet för att upptäcka läckage är tillräckligt.

Det var år 2016 som ursprungsfolket Standing Rock Sioux tillsammans med olika miljöorganisationer började sin uppmärksammade protest mot byggandet av en oljeledning genom känsliga naturområden mellan North Dakota och Illinois. Syre har skrivit om deras kamp vid flera tillfällen.

Trots att deras protester blivit kända över hela världen byggdes oljeledningen, som nu varit aktiv sedan 2017. Men kampen har fortsatt och måndagens beslut är en viktig seger för Standing Rock Sioux, som länge påpekat att ett oljeläckage under Missouri-floden skulle kunna förorena det vatten som de är beroende av för fiske, dricksvatten och religiösa ceremonier.

Beslutet kan överklagas, och företaget Energy transfer som äger oljeledningen skriver i ett uttalande att de tänker använda alla lagliga medel för att stoppa eller överklaga beslutet och att de är övertygade om att ”Dakota Access Pipeline inte kommer att stängas av och att oljan kommer att fortsätta att flöda”.

Organisationen Earthjustice, som för Standing Rock Sioux-stammens talan i domstol är dock optimistiska och skriver i ett uttalande på måndagen att ”Stängningen kommer att kvarstå i väntan på en fullständig miljögranskning, som normalt tar flera år, samt utfärdandet av nya tillstånd”.

”Det tog fyra långa år, men i dag har rättvisan segrat  vid Standing Rock,” sade Earthjustice-advokaten Jan Hasselman i samma uttalande. ”Om händelserna 2020 har lärt oss någonting är det att hälsa och rättvisa måste prioriteras tidigt i alla beslutsprocesser om vi vill undvika en kris senare.”

Läs ett fördjupande reportage om protesterna som Syre publicerade i oktober 2016 här.