Energi

Dagens datum: 8 juli

I dag är det 30 år sedan Stefan Edberg vann Wimbledon.

I dag har Kjell namnsdag.

Namnet är nordiskt och kommer av Kettil som betyder hjälm. Formen Kætil fanns redan på runstenar, men namnet var som mest populärt under 1930- och 1940-talen. Omkring 51 900 heter Kjell, cirka 27 500 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 69.

I dag är det videospelsdagen i USA. Många spelare samlas för att ordna turneringar eller sitter hemma själva i ett eget spelmaraton. Så om du gillar videospel – passa på att stanna inne för att lira.

Ur historien

Stefan Edberg vann Wimbledon

För 30 år sedan, 1990, blev Stefan Edberg singelmästare i Wimbledon genom att efter en seg femsetsmatch besegra Boris Becker med 3–2 i set. Det var deras tredje raka final. År 1988 vann svensken, medan tysken segrade 1989.

Ransonering av kakao

För 80 år sedan, 1940, infördes ransonering av kakao på grund av handels- och transporthindren i andra världskrigets spår. I början av året hade kött och socker ransonerats, i maj blev det tvättmedlets tur, i september mjöl och bröd och i november ost.

Baptistdop ledde till sängliggande

För 125 år sedan, 1895, gick det i tidningsspalterna att läsa att en äldre ”quinna” efter ett baptistdop i Emån utanför Vetlanda i Småland, insjuknat och måst ”intaga sängen” eftersom hon ”antagligen var ovan vid kallbad”.

Stavhopparen Angelica Bengtsson fyller år i dag
Stavhopparen Angelica Bengtsson fyller år i dag. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Angelica Bengtsson fyller 27

För 27 år sedan, 1993, föddes Angelica Bengtsson, stavhoppare. Hon är uppväxt utanför Växjö och tränade länge på en egen stavhoppsanläggning hemma, med sin pappa som tränare. Hon var en framgångsrik junior och har som senior vunnit en rad SM-guld samt tre EM-brons. Vid världsmästerskapet i Doha i oktober 2019 satte Bengtsson svenskt rekord med 4,80 under spektakulära former, då hennes stav bröts under ett försök.

Lena Endre blir 65

För 65 år sedan, 1955, föddes skådespelaren Lena Endre. Hon fick sitt folkliga genombrott i tv-serien Varuhuset 1987–1988. Regissören Ingmar Bergman rekryterade henne till Dramaten, där hon i dag tillhör den fasta ensemblen. Hon har fortsatt varva teater med film- och tv-roller och har tilldelats en rad priser, bland andra två Guldbaggar, tv-priset Kristallen och O’Neill-stipendiet. I år har vi kunnat se Endre i filmen Min pappa Marianne och tv-serien Tunn is.

Maria Wine föddes för 108 år sedan

För 108 år sedan, 1912, föddes författaren Maria Wine. Hon hade en problematisk barndom som hon beskrivit i Man har skjutit ett lejon.  Mest känd blev hon för sina kärleksdikter. Sammanlagt gav hon ut 22 diktsamlingar samt ett antal noveller och prosastycken som Talar fågel, talar jag och Djurkrets. Hon avled 2003.