Energi

Almedalsminne: Lydnad eller olydnad?

Årets politikervecka i Almedalen ställdes in på grund av pandemin. Vi på Syre tycker det är tråkigt. Syregården i Visby har varit ett roligt och spännande sätt för oss att möta våra läsare och att hitta nya. Genom åren har vi arrangerat massor av diskussioner, föreläsningar och möten kring de ämnen som engagerar oss.

Många av dessa arrangemang finns dokumenterade som videor och många ämnen är fortfarande aktuella.  Djurrätt, basinkomst, drogpolitik och antirasism är bara några av ämnena som avhandlas i dem. Vi har samlat dem på vår hemsida för den som får akut Almedalsabstinens eller bara vill förkovra sig.

I dag påminner vi om en diskussion om lydnad och olydnad. Många förändringar genom världshistorien har skett genom att folk har trotsat lagar, traditioner och förväntningar. Men hur förändrar vi egentligen bäst, genom att vara en god och lydig kraft inom befintliga system och normer – och/eller genom att utmana dem och bryta mot regler och konventioner?

Medverkande

Stina Oscarson, dramatiker och författare, samhällsdebattör och krönikör i Syre. Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Moderator: Lennart Fernström, chefredaktör på Syre.

Se mer på vår hemsida

Varje dag under veckan som kommer tipsar vi om andra videor från Syregården, men den som är nyfiken på andra ämnen än basinkomst kan själv botanisera bland videorna på vår hemsida.

Några av ämnena från tidigare års seminarier på Syregården i Almedalen
Några av ämnena från tidigare års seminarier på Syregården i Almedalen.