Intro

Välkommen till Syre!

Vi går mot ljusare tider, men allt är inte så ljust ute i världen. Höstens amerikanska politiska kaos har lett fram till att Donald Trump beordrat flera militära attacker för att öka sina chanser för att bli återvald. Dessvärre drabbar det civilbefolkningen i området. Flera barn har redan dött. Och Iran hämnas på mordet på general Soleimani. Den nedåtgående spiralen är igång, konstaterade Trumps demokratiska motståndare så sent som igår.

I går attackerades två amerikanska militärbaser, Ain al-Asad och Erbil, av iranska missiler. Enligt Pentagon handlade det om ett dussin raketer. Det finns inga oberoende uppgifter som tyder på att någon skulle ha blivit skadad eller dödats i attacken, men iransk statsteve sa i morse att 80 amerikanska soldater dog i attacken. Vad resultatet blir är osäkert. Läs mer i dagens tidning.

Ett passagerarplan kraschade i dag i Iran. Det verkar inte ha något med konflikten med USA att göra, men de iranska myndigheterna vill inte lämna ut den svarta lådan till något annat land. Tio svenskar fanns ombord.

Det kommer att bli svårare för barn med särskilda behov i skolan när kommunerna får all sämre ekonomi. Och nu testar man den utlovade fossilfria ståltillverkningen i Luleå. I det så kallade Hybritprojektet används vätgas i stället för kol för att reducera malmen.

Samtidigt som konflikterna ökar i Mellanöstern ökar spänningarna i Afghanistan. Nu ökar det dödliga gatuvåldet i Kabul.

Vi önskar alla våra läsare en fin kväll!