Radar · Migration

Våldet ökar på Kabuls gator

Självmordsattacker och gatuvåld: Afghanistan är inte säkert, enligt organisationen AMASO.

Vid sidan av självmordsbombare, bilbomber och andra attacker ökar det dödliga gatuvåldet i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt organisationen AMASO. Istället för ett historiskt fredsavtal ökade attackerna mot civila under 2019. Samtidigt fortsatte Sverige att deportera afghaner.

Enligt Abdul Ghafoor, grundare av Afghanistan migrants advice & support Organisation (AMASO), har flera personer dött eller skadats i 70 våldsamma incidenter, som personrån, de senaste femton dagarna. Den senaste personen var studenten Ali Sina Safari som på väg hem blev offer för rånare som stal hans dator, smart phone och pengar. Ali Sina Safari gjorde motstånd mot rånarna och dog efter att han knivhögs flera gånger.

Abdul Ghafoors organisation AMASO stöttar dem som deporteras från Europa tillbaka till Afghanistan. I ett inlägg som delats på sociala medier listar han råd till dem som deporteras, och därmed kan riskera att bli offer för det ökande gatuvåldet.

Bland råden finns att inte bära stora summor pengar med sig, att undvika att bära dator eller ryggsäck med sig eftersom det kan misstolkas som att man har en dator i den, att undvika att tala i smartphone på gatan då stölderna av mobiltelefoner blivit så vanliga och att inte vara ute sent – allra minst ensam. Om du skulle attackeras – gör då inget motstånd, skriver Abdul Ghafoor i meddelandet, som framför allt riktar sig till dem som deporterats eller kommer deporteras.

Polisen har enligt Ghafoor och AMASO misslyckats med att skydda civilbefolkningen på Kabuls gator och brott på gatorna har seglat upp som en av de största utmaningarna vid sidan av rädslan för explosioner och självmordsattacker. De gärningsmän som mot förmodan grips, släpps följande dag då lagar för att följa upp brotten saknas.

Hopp om fred dog

I början av 2019 fanns det hopp om en fredligare framtid i Afghanistan. USA och talibanerna kom först överens om ett grundläggande avtal för en framtida fred och permanent vapenvila, men i september drog sig USA:s president Donald Trump ur avtalet med motiveringen att våldet ökat och att en amerikansk soldat dödats.

Dessförinnan hade USA och talibanrörelsen haft flera möten i Qatars huvudstad Doha. Att de civila dödsoffren skulle ner till noll var en av förhoppningarna under samtalen. Enligt talibanerna kom Trumps drag om att dra sig ur fredsavtalet som en chock, rapporterar Al-Jazeera.

FN:s stödstyrkor i Afghanistan, UNAMA, räknade till 8200 civila offer mellan januari och September 2019. Av dessa dödades 2563 människor och 5676 skadades. Enligt en FN-rapport från i april i år bar de amerikanska och afghanska styrkorna ansvar för fler av de civila dödsoffren än rebellgrupper.