Radar · Politik

Upptrappning av våldet i Mellanöstern kan drabba civila

Missilerna som avfyrades från Iran träffade basen Ain al-Asad i Anbar-provinsen i Irak och en bas i Erbil.

Iranska missiler har avfyrats mot militärbaser i Irak där amerikanska styrkor befinner sig och omvärlden manar till lugn. Intensifieringen av den konflikt som följer på mordet på Qassem Soleimani kan inte gynna någon – allra minst civilbefolkningen. Svenska freds ser med oro på säkerhetsläget i Mellanöstern och den upptrappade konflikten mellan Iran, Irak och USA.

– Vi förespråkar alltid ickevåld och fredlig konfliktlösning. Att använda militärt våld riskerar alltid att trappa upp konfliktnivån ytterligare och kan aldrig ge en långsiktig lösning på en konflikt. Man måste genom diplomati och medling minska spänningarna och hitta politiska lösningar för en hållbar fred, enligt Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare på Svenska freds.

Hon menar att det ännu är för tidigt att förutspå de fulla och långsiktiga konsekvenserna av Qassem Soleimanis död, men anser att det är en mycket oroväckande utveckling som vi nu ser. De senaste dagarna har inneburit ökade spänningar och en våldsam upptrappning. Ett orosmoln är hur situationen för civila i både Iran och Irak kommer påverkas.

– Det riskerar att i första hand drabba civila i Iran och Irak men kan också få vidare konsekvenser för regionen och världen. Efter attacken som dödade Soleimani meddelade Iran att man i överger kärnenergiavtalet, den överenskommelse som hindrat iransk kärnvapenutveckling och som USA lämnade redan 2018. Det är steg i helt fel riktning, i en tid då det blivit tydligare än på många år att kärnvapen måste förbjudas och nedrustas.

Våldsspiralen måste brytas

Sent på tisdagskvällen svensk tid avfyrades ett dussin iranska missiler mot två militärbaser i Irak där amerikanska trupper befinner sig. Pentagon har under dagen bekräftat attackerna, rapporterar Al Jazeera. President Trump skrev efter attacken på Twitter att ”allt var bra”, samtidigt som Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei har uttalat sig om att USA:s korrupta närvaro i Mellanöstern måste få ett slut.

NATO:s generalsekreterare, norske Jens Stoltenberg, har fördömt Irans agerande och uppmanat till att undvika att använda mer våld. Enligt Karin Wall Härdfeldt på Svenska freds behövs en bred uppslutning kring att den pågående våldsupptrappningen i Mellanöstern måste brytas, från alla sidor:

– Det är en viktig signal som kan sätta press på de inblandade parterna att hitta andra sätt att lösa konflikten på än genom militärt våld. Det är också ytterst allvarligt när världsledare hotar med krigsbrott på det sätt som Trump gjort genom att prata om att attackera kulturella mål i Iran. Det internationella samfundet behöver uppmana till diplomati och respekt för internationella avtal och internationell humanitär rätt.

Läs även: Iran svarar på USA:s avrättning av Soleimani.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV