Radar · Migration

Turkisk media anklagar flyktingar för bristande sjukvård

Turkiets president Erdogan intervjuas av media.

Den ekonomiska krisen i Turkiet har lett till växande främlingsfientlighet och hårdare tag mot syrier i landet. Flyktingar görs nu till syndabockar i turkisk media där de bland annat anklagas för att vara anledningen till att inte alla medborgare har tillgång till sjukvård, enligt en ny rapport.

Enligt en ny rapport om medierapporteringen om flyktingar i Turkiet förekom 641 nyheter som kränkte flyktingarnas rättigheter på en vecka i turkisk online-media. Materialet som analyserats av Media and Refugee Rights Association publicerades mellan den 28 december och tredje januari och är den fjärde i sitt slag.

Den nationalistiska, turkiska tidningen Daily Yeni çag publicerade nyligen en artikel med titeln ”Fem miljoner medborgare kommer inte att kunna dra nytta av de tjänster som erbjuds syrier gratis”. Sedan den första januari i år har de turkiska medborgare som inte kunnat betala sin allmänna hälsoförsäkring inte längre tillgång till sjukvård, skriver BIA news desk, som rapporterar om och följer mediefriheten i Turkiet.

Enligt rapporten från Media and refugee rights association förekom även uttalanden som kan liknas vid vad vi i Sverige kallar hets mot folkgrupp (hate speech), andra främlingsfientliga uttalanden, spridande av obekräftade och falska uppgifter samt överdrivna eller förvridna fakta om flyktingar i Turkiet. 

Fler artiklar och inslag i media publicerade under den vecka som rapporten behandlar klandrade direkt syriska flyktingar för att turkiska medborgare förlorar rätten till sjukvård. Vad som inte nämndes i dessa artiklar var enligt BIA news desk att även syrier kommer behöva betala ett bidrag för sjukvård i och med en ändring i det nuvarande regelverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV