Radar · Politik

V vill säkra att riskgrupper får vaccin

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill att regeringen följer upp och kontrollerar att vaccinet först går till riskgrupperna.

Vänsterpartiet vill att regeringen kontrollerar att de vaccin som kommer till Sverige faktiskt går till de grupper som ska prioriteras.

Frågan lyftes under tisdagens partiledarmöte med regeringen av V-ledaren Nooshi Dadgostar, som är orolig för att vaccin via privata vårdgivare kan komma att distribueras till personer med privat sjukförsäkring i stället för riskgrupper.

– Vi har ju sett att man kan söka sig till privata mottagningar för att få testa sig medan regionens kapacitet varit begränsad. Då är det viktigt att vi nu följer den ordning som vi har sagt. Jag skulle säga att testningen är ett exempel på att det inte alltid fungerat så, säger Dadgostar till TT och fortsätter:

– Ofta kan andra grupper gå före. Det tror jag kan riskera liv helt enkelt, säger Dadgostar.

De privata vårdgivare som får tillgång till vaccinet kommer bli tvungna att skriva på en försäkran om att hålla sig till prioritetsordningen, enligt regeringen. Men Nooshi Dadgostar anser att det krävs mer än så för att allt ska gå rätt till.

–Jag tror det är viktigt, men framför allt är uppföljningen viktig – jag skulle vilja veta hur man tänker följa upp det här från regeringens sida, säger Dadgostar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV