Radar · Inrikes

V: Kriskommission måste se över Försäkringskassan

Ida Gabrielsson, vänsterpartiets talesperson för sjukförsäkringsfrågor, lägger idag fram ett förslag i socialförsäkringsutskottet om att tillsätta en kriskommission för socialförsäkringen och Försäkringskassan.

Sjukförsäkringen garanterar inte längre ekonomisk trygghet vid sjukdom, anser Vänsterpartiet som i dag lämnar in ett förslag till socialförsäkringsutskottet om att en kriskommission borde se över sjukförsäkringen och Försäkringskassan. Detta eftersom tusentals nekas sjukpenning när regelverket blivit allt hårdare och Försäkringskassan använder sig av arbetsmetoder som saknar förankring i lagstiftningen.

Vänsterpartiet vill att regeringen tillsätter en kriskommission som ser över brister kopplade till sjukförsäkringen och försäkringskassans arbetssätt, lämnar förslag om förbättringar och ger upprättelse åt de som drabbats. Upprättelsen skulle kunna bestå i någon form av kompensation eller återinträde i systemet om personen förlorat sin sjukdomsgrundande inkomst, SGI, på grund av brister i myndighetsutövningen.

Läs mer om sjukförsäkringen: När svenskarna blev friskare över en natt och Så har sjukförsäkringen försämrats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV